Hlavní obsah

Hizballáh hrozí Izraeli, konflikt v Sýrii ho neoslabil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Libanonské militantní šíitské hnutí Hizballáh není nijak oslabeno konfliktem v Sýrii a nehodlá přihlížet případné izraelské akci proti Libanonu, varoval židovský stát sobotu vůdce hnutí Hasan Nasralláh. "Hnutí odporu nebude mlčet ve věci jakékoli agrese proti Libanonu. Několik raket může ponořit Izrael do tmy," prohlásil Nasralláh v narážce na možné útoky proti elektrárnám.

Foto: Sharif Karim, Reuters

Velkoplošná obrazovka s Hassanem Nasralláhem pronášejícím projev

Článek

Hizballáh má podle něj dostatek sil, aby svými raketami vyřadil z činnosti i letiště a přístavy za jižní hranicí Libanonu.

Nasralláh, který se na veřejnosti objevuje vzácně, promluvil u příležitosti pátého výročí smrti tří významných představitelů Hizballáhu. Z atentátu na ně libanonští šíité obviňují právě Izrael. Hizballáh, který před vypuknutím konfliktu v Sýrii dostával část zbraní právě z této země, není podle něj občanskou válkou v Sýrii války nijak oslaben a raket k útoku na Izrael má dost.

Otevřený konflikt mezi Izraelem a libanonským šíitským hnutím skončil v létě 2006 patem. Během měsíc trvajících bojů vypálil Hizballáh přes 4000 raket. Zemřelo při tom 120 Izraelců. Na libanonské straně hranice stál konflikt život 1200 lidí, většinou civilistů. Hizballáh však o svou sílu nepřišel.

Reklama

Výběr článků

Načítám