Hlavní obsah

Havárie zimbabwského premiéra mohl být atentát

Harare

Březnová silniční havárie, při níž přišla o život manželka někdejšího zimbabwského opozičního politika a nynějšího premiéra Morgana Tsvangiraie, nemusela být nešťastnou událostí, ale neúspěšným pokusem o atentát. Vyplývá to ze šetření Tsvangiraiova Hnutí pro demokratickou změnu (MDC). O vyjádřením hnutí informovala v pátek britská zpravodajská stanice BBC.

Foto: str, Reuters

Morgan Tsvangirai

Článek

Vedení jeho MDC, které má k dispozici první výsledky šetření, upozorňuje na podezřelé okolnosti. Nákladní auto, které 6. března narazilo do Tsvagiraiova vozu, patřilo partnerské organizaci americké humanitární agentury USAID. Jeho řidič byl bývalý voják, který na poslední chvíli nahradil původního řidiče. Byl obžalován, ale na kauci z vazby propuštěn.

Tsvangiraiovo auto doprovázela dvě vládní vozidla, jedno vpředu, druhé vzadu. Za jejich volanty seděli členové výzvědné služby, která stojí na straně prezidenta a Tsvangiraiova politického soupeře Roberta Mugabeho. Když se konvoj dostal na přehledný a dlouhý silniční úsek, první doprovodné auto najednou zrychlilo a ujelo z dohledu. Krátce potom se objevil v protisměru rychle jedoucí nákladní vůz, který do auta s Tsvangiraiem narazil z boku a zasáhl zadní část vozu, který se převrátil na střechu.

Podle zdrojů MDC strážci jedoucí v doprovodných vozidlech nepřišli páru na pomoc. Když se k místu přiblížil místní farmář a situaci nafilmoval, byl zatčen a jeho film zabaven.

Tsvangirai, který byl při nehodě zraněn, tvrdil, že šlo o nešťastnou událost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám