Hlavní obsah

Harrisová odletěla do Hanoje později kvůli podezření na havanský syndrom

– Washington/Singapur/Hanoj

Cesta americké viceprezidentky Kamaly Harrisové do Vietnamu byla v úterý o několik hodin odložena kvůli vyšetřování podezření na první dva případy tajemného havanského syndromu v Hanoji, uvedla americká média.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová opouští Singapur a míří do Vietnamu

Článek

Při havanském syndromu lidé trpí migrénami a dalšími zdravotními obtížemi. Vyšetřování prvních dvou případů ve Vietnamu je teprve v rané fázi. Cesta Harrisové byla o několik hodin odložena, protože se prověřovalo, zda by nemohla být americká viceprezidentka ohrožena.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová řekla, že američtí představitelé „berou jakoukoli zprávu o havanském syndromu vážně“. Cesta nakonec nebyla zrušena, protože se případy netýkaly doprovodu Harrisové.

První dvě podezření na „aktuální možný nezvyklý zdravotní incident“, což je spojení, jímž se obvykle označuje právě havanský syndrom, se v Hanoji objevila minulý týden. Žádný americký představitel však přímo nepotvrdil, že by se tento syndrom ve Vietnamu skutečně objevil.

Za nevolnost amerických diplomatů na Kubě zřejmě mohou mikrovlny

Amerika

První případy náhlých bolestí hlavy, hučení v uších až ztráty sluchu, nevolností a poškození mozku se objevily u amerických a kanadských diplomatů v Havaně. K podobným případům došlo později i v Číně, v Rakousku či Německu. Dva byly také loni v listopadu zaznamenány ve Washingtonu.

Jejich příčina nikdy nebyla odhalena, spekulovalo se o použití mikrovln nebo akustických zbraní, zejména infrazvukových.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám