Hlavní obsah

Guru Járu zatkli na Filipínách

Aktualizováno

Filipínská policie zadržela na ostrově Siargao Jaroslava Dobeše, kterého loni v říjnu zlínský soud poslal v nepřítomnosti na deset let do vězení. Muž přezdívaný guru Jára byl odsouzen za znásilnění žaček ezoterické školy Poetrie a za pomluvu. Spolu s ním byla podle policejního prezidia zadržena i spolupachatelka Barbora Plášková.

Foto: repro Poetrie

Guru Jára, jak se prezentoval na stránkách Poetrie.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletého muže policie zadržela ve městě Dapa na ostrově Siargao. Podle webu Manila Standard se tak stalo už v pátek. Čínská agentura Nová Čína ale s odvoláním na mluvčího místní policie uvedla, že byl zatčen v neděli kolem 7:20 hod. ráno místního času.

„O zadržení osob byl informován náš zastupitelský úřad v Manile a Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia, jehož odbor pátrání se na krocích vedoucích k zadržení osob aktivně podílel. V současné době probíhá jednání o deportaci obou osob zpět do ČR. Z taktických důvodů nebudeme o probíhajícím procesu poskytovat další informace,” informoval Novinky mluvčí policejního prezidia David Schön.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spolu se zlínskou rodačkou Barborou Pláškovou se měl Dobeš alias Nadsamec Óm, pocházející z Petrova na Slovácku, dopouštět znásilňování dívek již od roku 2004.

Foto: Policie ČR

Jaroslav Dobeš

Podle obyvatel ostrova Siargaro Jaroslav Dobeš volně cestoval z Filipín do jiných zemí a zpět od roku 2005, a to navzdory příkazu nařizujícímu jeho deportaci ze země.

Plášková stále volná

Spolu s guru Járou byla loni odsouzena i jeho společnice Plášková. Za podíl na znásilňování studentek ezoterické školy Poetrie dostala 9,5 roku vězení. Oba byli odsouzeni v nepřítomnosti. [celá zpráva]

Guru Jára dívky podle obžaloby zneužíval při pozměněném stavu jejich vědomí, do kterého ženy dostávaly jeho lektorky hypoventilačním dýcháním a drážděním citlivých míst. Poté na nich podle obžaloby vykonal soulož.

Při svých ezoterických seminářích využíval metodu, kterou sám nazýval „odháčkováním“. Tvrdil, že problémy, kterými ženy trpí, jsou způsobeny háčky, jež v nich zanechali dřívější sexuální partneři. Guru Jára tyto háčky sexuálním stykem údajně uvolňoval.

Řada žen tuto „terapii“ podstupovala dobrovolně, mnohé však do poslední chvíle přesný význam slova odháčkování podle obžaloby neznaly. Krátký pohlavní styk s „mistrem“ byl pro ně nečekaným utrpením a dodnes mají dle svých slov psychické problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám