Hlavní obsah

Francouzi zajali 35 somálských pirátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzské námořnictvo zadrželo 35 somálských pirátů. Během třídenní akce v rámci mise EU také zabavili čtyři mateřské lodě pro rychlé čluny a šest menších člunů, uvedlo francouzské ministerstvo obrany. Jde o zatím nejúspěšnější akci proti somálským pirátům.

Článek

Francouzské ministerstvo obrany uvedlo, že akci provedla fregata Nivose podporovaná italskou lodí a španělským letadlem.

Doplnil, že 22 pirátů bylo zadrženo již v pátek, další dva v sobotu, a v neděli 11. Neuvedlo však, kde byli přesně zadrženi. [celá zpráva]

Mateřské lodě používají piráti, aby mohli útočit mnohem dále od břehů Somálska až u Seychelských ostrovů. Na mateřské lodi mají zásoby. Loď také přepraví rychlé čluny do místa útoku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zatím není jasné, jaký osud lapené piráty čeká. V Keni, kam bylo posláno už sto zadržených pirátů, se konalo jen pár procesů. Mohou být také souzeni ve Francii, Nizozemsku a USA. Komplikací je, že v případě zadržení pirátů na volném moři, kde zrovna neútočili, je nejasné, pod jakou jurisdikci spadají. Mezinárodní tribunál pro potírání pirátství dosud ustanoven nebyl.

Mise EU proti pirátům byla zahájena v prosinci 1998. Účastní se jí také ČR, má vojáky ve štábu, kde se akce připravují. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám