Hlavní obsah

Francouzi osvobodili loď unesenou piráty, jeden z rukojmích zemřel

Paříž
Aktualizováno

Francouzská prezidentská kancelář v pátek oznámila, že byla osvobozena plachetnice Tanit, kterou somálští piráti unesli o víkendu. Majitel jachty Florent Lemacon při akci zemřel, zbylé tři dospělé a tříleté dítě se podařilo zachránit. Dva piráti byli zabiti, tři zajati.

Foto: Joseph Okanga , Reuters

Jedna z lodí EU působících u pobřeží Somálska zachycená v Mombase

Článek

Loď s dvěma manželskými páry a jedním dítětem byla unesena minulou sobotu. V úterý se podařilo plavidlo lokalizovat. Už tehdy naznačil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, že ozbrojené složky mohou osvobodit rukojmí násilím. K útoku na piráty se Francie rozhodla v pátek, když neuspěla jednání. Rozkaz prý vydal prezident Nicolas Sarkozy. 

"Ve čtvrtek se začalo s piráty vyjednávat ve snaze je přesvědčit, aby od svého zločinného počínání ustoupili. Piráti ale odmítali návrhy a Tanit byl unášen proudem k pevnině. Bylo rozhodnuto zahájit operaci na záchranu zajatců," uvedla kancelář.

Francouzské úřady pirátům podle Morina nabízely za propuštění zadržované pětice výkupné, únosci ho ale údajně odmítli. "Vyjednávání nikam nevedla a loď se přibližovala k pobřeží," sdělil francouzský ministr obrany Morin, podle nějž pařížská vláda zastává politiku, že se francouzští občané nesmí dostat na pevninu jako rukojmí.

"Francie ukázala, že se nenechá vydírat a že osvobodí rukojmí vždy, když je loď plujcí pod francouzskou vlajkou zajata," dodal Morin.

Zatím není jasné, zda majitele jachty zabili piráti, nebo kulka osvoboditelů. 

Při obsazení unesené plachetnice byli zabiti dva piráti a další tři byli zadrženi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí ale dodal, že Chloe a Florent Lamaconovi „opakovaně varovali“, aby se při své cestě na Zanzibar vyhnuli nebezpečným vodám v Adenském zálivu, který se hemží piráty. „Je těžké pochopit, proč těchto varování nedbali,“ uvedl mluvčí Eric Chevalllier. Lamaconovi opustili své zaměstnání a pluli do Zanzibaru, aby unikli spotřebitelské společnosti a tlaku televizní kultury a mohli se při výchově dítěte věnovat podstatným otázkám života.

Na svobodu se dostal také norský tanker, který somálští piráti zadrželi na konci března. Jako výkupné za něj obdrželi podle tiskových agentur 2,4 miliónu dolarů (48 miliónů korun).  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám