Hlavní obsah

Fotograf tajně pořídil snímky z vrchu Cheopsovy pyramidy

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Cheopsově pyramidě v Egyptě jistě slyšeli i ti, kteří se jinak příliš o historické artefakty a skvosty nezajímají. Právě z vrcholku jednoho z divů světa pořídil ruský fotograf Vitalij Raskalov spolu s několika přáteli úchvatné fotografie, které oblétly celý svět.

Foto: Profimedia.cz

Podle některých výraz neúcty k historii, podle jiných možnost, jak zachytit neskutečnou krásu okolí pyramid z netradičního pohledu.

Článek

Když něco opravdu chcete, jdete za tím hlava nehlava, i když u toho musíte překročit jisté morální hranice. Možná tak by se dala popsat touha po dobrodružství, která vedla partu ruských fotografů k tomu, aby v noci a tajně vylezli na vršek jednoho z nejzachovalejších klasických divů světa - Cheopsovy (Chufuovy) pyramidy, která se nachází na pyramidovém poli v Gíze na předměstí Káhiry.

Foto: Profimedia.cz

Před vstupem na pyramidy varují turisty cedule v několika jazycích, skupinku Rusů to ale neodradilo.

Snažení nebylo podle jejich vlastních slov příliš náročné. Jednoduše počkali v úkrytu, až skončí návštěvní hodiny, a poté se nezpozorováni ochrankou vydali na samotný vrchol, odkud pořídili skutečně jedinečné snímky Sfingy i blízkého okolí, uvedl server Daily Mail.

"Žádná slova nemohou vyjádřit ten neskutečný pocit, když jsem viděl pyramidy na vlastní oči," uvedl další z fotografů Vadim Makhorov, pro kterého byla jejich návštěva splněným snem.

Foto: Profimedia.cz

Sfinga v Gíze

"Možná právě ten pocit nás všechny hnal k tomu, abychom vylezli na samotný vrchol a viděli panorama celého komplexu," dodal.

Výstupy za úplatu

Oficiálně byl vstup na pyramidy zakázán v roce 1980, má se ale za to, že i v dnešní době jsou mnozí průvodci ochotni za úplatu povolit tajně vstup na tuto jedinečnou památku.

Foto: Profimedia.cz

Pohled z vrchu Cheopsovy paramidy

Cheopsova pyramida je nejstarší z klasických sedmi divů světa a jako jediná zůstala až do dnešní doby zcela zachována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám