Hlavní obsah

Fotbalistům půjde na mistrovství světa o život, varují bílí extremisté

Novinky, Jakub Kynčl
Johannesburg

Bezpečnost fotbalového šampionátu může být ohrožena. Sobotní vražda vůdce jihoafrických bílých extremistů Eugena Terreblancheho v zemi rozdmýchala obavy z vlny rasových nepokojů. Není tak divu, že si světová fotbalová generalita pokládá otázku, zda bude bezpečné hráče do JAR vysílat. Generální tajemník jihoafrické extremistické strany AWB Andre Visagie otevřeně varuje: "Vyšlete své hráče do země vražd."

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový šampionát v JAR mohou silně poškodit rasové nepokoje v zemi.

Článek

Následovníci pravicového extremisty Eugena Terreblancheho označili v posledních hodinách Jihoafrickou republiku za časovanou bombu. Informoval o tom britský deník Sun.

Chystáte se vyslat své týmy do země vražd. Nedělejte to, pokud pro ně nemáte připravenou ochranu.
Generální tajemník extremistické strany AWB Andre Visagie

Není tak divu, že se zástupci fotbalového šampionátu obávají, že politicky významná vražda značně sníží zájem o vstupenky na jednotlivé zápasy. Do začátku šampionátu zbývá pouhých deset týdnů a 3,7 miliónu vstupenek zůstává stále neprodáno.

Foto: Juda Ngwenya, Reuters

Vůdce jihoafrických extremistů Eugene Terreblanche

"Vražda našeho vůdce byla vypsáním války černých proti bílým. Naši lidé budou chtít odplatu," uvedl Andre Visagie a otevřeně vyzval účastníky šampionátu k jeho bojkotu a varoval: "Chystáte se vyslat své týmy do země vražd. Nedělejte to, pokud pro ně nemáte připravenou ochranu."

Za vraždou měly stát peníze

"Rasové napětí v JAR roste a čeká na výbuch," uvedl britský fotbalový analytik Ed Shirbon a potvrdil tak domněnky, že by sobotní Terreblancheho vražda mohla být právě tou roznětkou, která v zemi vyvolá obrovské rasové nepokoje.

Devětašedesátiletého nacionalistického politika, který bojoval za bílý stát, ubili a rozsekali mačetami na jeho farmě přibližně 110 kilometrů severozápadně od Johannesburgu.

Policie zatkla dva muže, kteří jsou obviněni z vraždy. Oba útočníci ve věku 15 a 21 let byli zaměstnanci farmy. Incidentu prý předcházela hádka o výplatu ve výši asi 1500 korun.

Foto: Ntswe Mokoena, Reuters

Jihoafrický prezident Jacob Zuma

"Jihoafričané by neměli dovolit provokatérům, aby této příležitosti využili k rozdmýchávání rasové nesnášenlivosti," snažil se uklidnit krizovou situaci stávající prezident JAR Jacob Zuma.

Anketa

Domníváte se, že je Jihoafrická republika pro MS ve totbale bezpečná?
Ano
15,4 %
Ne
84,6 %
Celkem hlasovalo 14893 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám