Hlavní obsah

Filipíny odstupují od zakládající smlouvy Mezinárodního trestního soudu

Manila

Filipínský prezident Rodrigo Duterte ve středu oznámil odstoupení své země od zakládající smlouvy Mezinárodního trestního soudu. Odstoupením od ICC hrozil už v minulosti. Své rozhodnutí zdůvodnil útoky představitelů OSN na svou osobu a porušováním procedur ze strany ICC. Komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn minulý týden řekl, že Duterte by se měl nechat vyšetřit psychiatrem.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Článek

„Oznamuji, že Filipíny stahují svou ratifikaci římského statutu s okamžitým účinkem,” prohlásil Duterte ve svém prohlášení.

Husajn kritizoval Duterteho za jeho výpady proti zvláštní zpravodajce OSN Agnes Callamardové. Prezident mimo jiné vyhrožoval, že jí nafackuje.

Prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová v únoru oznámila, že soud posuzuje své pravomoci v otázce protidrogového tažení na Filipínách. Duterte už tehdy řekl, že vyšetřování této věci v pravomoci ICC není, a pohrozil odstoupením od zakládací smlouvy. ICC je nezávislý a nespadá pod OSN.

Duterte byl zvolen v roce 2016 a od té doby filipínská policie zabila přes čtyři tisíce údajných překupníků a uživatelů drog. Aktivisté za lidská práva se však domnívají, že skutečný počet mrtvých je více než trojnásobný. OSN tento kontroverzní Duterteho postup často kritizuje. ICC chce zjistit, zda za této kampaně nebyly spáchány zločiny proti lidskosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám