Hlavní obsah

Filipínský prezident nechal vraždit své soky, tvrdí nájemný vrah

– Manila

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nechával vraždit své politické oponenty, když byl ještě starostou města Davao. Před senátní vyšetřovací komisí to podle serveru BBC prohlásil muž, který pracoval ve skupině nájemných vrahů. Edgar Matobato prohlásil, že za 25 let spolu s komplici povraždili okolo tisíce lidí.

Foto: ČTK/AP

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Článek

Sedmapadesátiletý Matobato byl členem proslulé domobrany zvané Popravčí četa z Davaa. Při slyšení v Senátu prohlásil, že zabíjeli nejen obchodníky s drogami a další kriminální živly, ale i Duterteho politické protivníky včetně čtyř členů ochranky opozičního politika Prospera Nogralese. Oběti stříleli nebo škrtili a často je házeli do moře.

Matobato vysvětlil, že se rozhodl vypovídat a využít soudní ochranu poté, co se Duterte na jaře stal prezidentem. Dodal, že Duterte nařídil pumový útok na mešitu v odvetě za útok v katedrále v Davau v roce 1993.

Prezidentův mluvčí obvinění popřel. Podobně se vyjádřil Nogralesův syn Karlo. „Nevím, o čem ten chlapík mluví. Mohu se jen domnívat, že ho někdo řídí kvůli vlastním sobeckým zájmům,“ napsal na Facebooku.

Populista Duterte i z pozice prezidenta aktivně podporuje mimosoudní vraždy drogových dealerů, ale i uživatelů drog. Podle BBC takto bylo za několik měsíců od jeho zvolení zavražděno více než 3000 lidí. Duterte mezinárodní kritiku odmítá. Generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna označil za blázna, prezidenta USA Baracka Obamu zase za zk....syna. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám