Hlavní obsah

Fidel Castro umírá na rakovinu, tvrdí týdeník Time

– WASHINGTON

Kubánský prezident Fidel Castro má rakovinu, a to v konečném stadiu, napsal v sobotu týdeník Time na svých webových stránkách. Časopis se odvolal na neupřesněný americký vládní zdroj. Castrův zdravotní stav je údajně natolik vážný, že se prezident již nevrátí do čela země.

Článek

Týdeník nevyloučil, že by se hypotéza, již podporují i americké zpravodajské služby, mohla ukázat jako mylná. Autoři textu ale zdůrazňují, že se nové zprávy opírají o přesné podrobnosti.

Castro podstoupil koncem července vážnou operaci kvůli krvácení do zažívacího traktu, z jejíchž následků se stále zotavuje. I když není jasné, zda se vrátí do prezidentského úřadu, kubánský ministr zahraničí Felipe Pérez Roque o tom nepochybuje.

"Vrchní velitel Fidel Castro pokračuje v rekonvalescenci, opět ho budeme mít v čele revoluce," prohlásil Rogue v pátek v Havaně.

Pérez Roque očekává Castrův návrat do čela země na počátku prosince. Tehdy také vyzval šéfy amerických tajných služeb, aby připravované scénáře o vývoji na Kubě po Castrově smrti "odložili k ledu".

Agentura AFP v této souvislosti upozorňuje, že zatímco v minulosti se Castro často objevoval v televizi a na snímcích, od poloviny minulého měsíce o něm není slechu.

Čtyři dny po operaci, které se Fidel Castro podrobil 27. července, předal kubánský vůdce všechny své pravomoci Raúlu Castrovi. Fidel Castro se od té doby léčí na přísně utajovaném místě.

V září uvedl Pérez Roque, že se Castro vrátí do veřejného života s oslavou jeho 80. narozenin plánovanou na 2. prosince. "Nemám nejmenší pochyby, že bude schopen oslavit své narozeniny tak, jak si zaslouží," řekl šéf kubánské diplomacie. "Jsem přesvědčen, že se vrátí naplno," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám