Hlavní obsah

Expremiérka Bhuttová má zákaz opustit Pákistán

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARÁČÍ

Bývalá pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová má zakázáno vycestovat z vlasti. Oznámil to v úterý mluvčí její Pákistánské lidové strany, který si kvůli tomu stěžuje na ministerstvu vnitra.

Článek

Bhuttová se do Pákistánu vrátila z exilu minulý čtvrtek po dohodě s prezidentem Parvízem Mušarafem o rozdělení moci. Do exilu přitom odešla před osmi lety poté, co se Mušaraf chopil násilně moci. Hrozilo jí obvinění z korupce.

Bhuttová se rozhodla dodržet avizovaný termín návratu, i když ji prezident Parvíz Mušaraf žádal, aby ho odložila, než Nejvyšší soud rozhodne, zda jeho znovuzvolení z počátku října bylo legitimní. Opozice tvrdí, že nemohl být zvolen, protože v té době ještě stál v čele armády a to mu podle ústavy neumožnilo kandidovat.

Návrat Bhuttové do vlasti spustil vlnu násilností. Sama expremiérka se stala hned den po příjezdu terčem atentátu, při němž zemřelo na 140 lidí. Bhuttová vyvázla nezraněna.

Ministerstvo vnitra odmítlo zákaz Bhuttové vycestovat z Pákistánu komentovat. Jisté je, že krok znamená vystupňování tlaku na Bhuttovou ze strany Mušarafovy vlády, která oponentům nezřídka zakazuje cesty do zahraničí. Bhuttová má přitom za hranicemi Pákistánu rodinu, která ji nedoprovázela při návratu do vlasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Při atentátu v Pákistánu zahynulo 136 lidí

Podle pátečních zpráv si dvojitý sebevražedný atentát na kolonu bývalé pákistánské premiérky Bénazír Bhuttové vyžádal nejméně 136 obětí, uvedla CNN. Zraněno...

Výběr článků

Načítám