Hlavní obsah

Exploze a požár v čínské chemičce zabily 19 lidí

Peking

Devatenáct lidí zahynulo po čtvrtečním výbuchu v chemičce v jedné z průmyslových zón nedaleko města Čcheng-tu v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny. Dalších dvanáct osob bylo se zraněními převezeno do nemocnice, oznámila v pátek agentura Nová Čína. Záběry z místa ukazují šlehající plameny a k nebi stoupající sloup černého dýmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch chemičky v ČíněVideo: Reuters

 
Článek

Nová Čína oznámila, že hořet začalo ve čtvrtek večer a požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu po půlnoci (ve čtvrtek večer SELČ). Jeho příčina zatím není známa. Podle agentury Reuters plameny trojici třípodlažních továrních budov zcela zničily, zůstal z nich stát je skelet. Okolní budovy mají vyražená okna a museli z nich být evakuováni zaměstnanci.

Hořelo v továrně společnosti Yibin Hengda Technology, která vyrábí chemikálie pro potravinářský a farmaceutický průmysl. Ročně vyprodukuje 300 tun kyseliny benzoové, používané jako konzervant a 2000 tun kyseliny -2-hydroxy 5-nitrobenzoové, která se používá při výrobě barviv.

Zranění jsou ve stabilizovaném stavu.

Čína v posledních letech zažila několik tragédií v chemických závodech, které si vyžádaly četné oběti. V roce 2015 si exploze v chemičce v přístavním městě Tchien-ťin na severu Číny, vyžádala 173 mrtvé. Peking se proto snaží zvýšit bezpečnost provozu v závodech s nebezpečnými látkami a postihovat tvrdě korupci, kdy majitelé podniků uplácejí úřady, aby nemuseli zavádět bezpečnostní opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám