Hlavní obsah

Evropa se bojí eboly. Epidemie se vymkla kontrole, varují Lékaři bez hranic

Aktualizováno

Situace s nákazou virem eboly se v západní Africe vymkla kontrole, varuje Bart Janssens z organizace Lékaři bez hranic. Několik lidí, kteří se z regionu vrátili do Evropy, je v izolaci, protože se u nich projevily možné příznaky nemoci. Nákaza virem eboly sice ještě nebyla v Evropě prokázána, ale mnohé země jako Velká Británie už přijímají speciální opatření a situací se zabývají vlády.

Foto: ČTK/AP

Ošetřování pacienta nakaženého ebolou v nemocnici v liberijské Monrovii.

Článek

"Tato epidemie je bezprecedentní, naprosto se vymyká kontrole a situace se jen zhoršuje. Pokud se situace dost rychle nezlepší, existuje skutečná hrozba, že budou zasaženy další země," uvedl Bart Janssens z organizace Lékaři bez hranic.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ebolou je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nyní nakaženo v západní Africe víc než 1200 lidí, z nichž zemřelo přes 670.

Epidemie krvácivé horečky způsobené virem ebola vypukla v únoru v Guineji a rozšířila se do sousední Sierry Leone a Libérie. První případ úmrtí oznámila také nejlidnatější země Afriky Nigérie.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Virus eboly. Neexistuje lék ani vakcína a 90 procent nakažených tímto virem umírá.

Ohrožená Evropa

Britský ministr zahraničí Philip Hammond kvůli hrozbě ve středu oznámil, že svolá schůzku krizového výboru zvaného Cobra. Nákaza je hrozbou, protože současný svět je velmi propojený, upozornil zdravotní poradce britské vlády Mark Walport.

Ředitel zdravotní správy v Anglii Brian McCloskey již vyzval britské lékaře, aby byli ostražití a všímali si pacientů s podezřelými příznaky.

Mezi další ohrožené evropské země patří Itálie. Na ostrov Lampedusa každý týden připlouvají tisíce uprchlíků a nebezpečí zavlečení nákazy je velmi vysoké. Riziko si uvědomuje také Španělsko či Německo, obě země jsou cílem mnohých afrických uprchlíků.

Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) už zahájila konzultace se zdravotnickými představiteli po celém světě, aby projednali případná opatření, která by zabránila šíření nemoci.

Zostřená opatření

Největší západoafrická letecká společnost Asky Airlines v úterý dočasně zrušila lety do Libérie a Sierry Leone.

V rámci nového akčního plánu boje proti viru eboly uzavře Libérie všechny školy a školská zařízení. Vládní úředníci, bez kterých se státní správa obejde, dostanou povinné třicetidenní volno. Úřady také uvalily karanténu na celé obce v oblasti Lofa, která hraničí s Guineou i Sierrou Leone, tedy zeměmi, jež jsou zákeřným virovým onemocněním rovněž zasaženy. Další obce pod karanténou se nacházejí v okolí hlavního města v oblastech Montserrado a Bomi.

Liberijská policie dostala oprávnění vynutit opatření přijatá v rámci nového akčního plánu i pomocí donucovacích prostředků.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Smrtelná infekce se může šířit dotykem kůže a kontaktem s tělesnými tekutinami nakažených. Inkubační doba je od dvou do 21 dní. Neexistuje proti ní vakcína ani léčba.

K vyléčení může pomoci rehydratace pacientů, kteří mají průjem a zvrací. Virus zabíjí až 90 procent nakažených osob, ale pacienti mají tím větší naději na přežití, čím dříve se začnou léčit.

Foto: Reuters

Zdravotníci v Sieře Leone odebírají krev člověku, u něhož je podezření na nákazu ebolou.

Evropská unie přispěje na boj s virem eboly částkou o dva milióny eur (asi 55 miliónů korun) víc, než dosud plánovala. Celková částka se tak prý vyšplhá na 3,9 miliónu eur (asi 107 miliónů korun).

Česko kvůli ebole zatím nechystá zvláštní opatření, řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). V pondělí mu hlavní hygienik Vladimír Valenta předloží zprávu o možných rizicích nákazy pro Česko.

"Já mám informaci od pana hlavního hygienika, že zatím to nevyhodnotil jako nějaké významné riziko. Nicméně, já jsem si vyžádal od něho, aby mi připravil zprávu o možných rizicích, o velikosti tohoto rizika pro Českou republiku," uvedl Němeček. V pondělí zprávu s Valentou probere a domluví se na případných opatřeních, která by byla adekvátní stupni rizika v ČR.

Ebola

Ebola je smrtelné virové onemocnění patřící do skupiny krvácivých horeček, kam patří i marburgská horečka. Mortalita činí v závislosti na kmeni padesát až devadesát procent. Nejnebezpečnější je Ebola Zaire.

Filovirus eboly byl poprvé zjištěn v roce 1976. Nemoc dostala jméno podle řeky Ebola v Demokratické republice Kongo (tehdejší Zaire).

Nemoc se projevuje vysokými horečkami, bolestmi svalů i kloubů a bolestmi břicha. Časté je zvracení a prudké průjmy i krvácení do trávicího traktu a nakonec ze všech tělesných otvorů. Těžce jsou poškozeny vnitřní orgány, zejména játra.

Lék proti nemoci neexistuje, virus nereaguje na léčbu interferonem ani na virostatika. Důležité je zabránit ztrátě tekutin a snižovat krvácivost pomoci koagulantů.

Epidemie byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo, v Gabonu, v Súdánu a v Ugandě i v Pobřeží slonoviny a naposled v Guineji.

Virus se přenáší mezi nemocnými při těsném kontaktu, zejména pomocí slin nebo krví.

Předpokládá se, že se lidé nakazí, když pojídají divoká zvířata, která jsou přenašeči viru. Spekuluje se, že rezervoárem mohou být netopýři. Virus se přináší na primáty, nejčastější je u šimpanzů požírajících maso, i na psy, u nichž se nemoc nevyvine, a na prasata, u nichž nemoc propuká. Kromě přenosu blízkým kontaktem se u zvířat nevylučuje ani přenos vzduchem.

Reklama

Související články

Obětí viru ebola v západní Africe přibývá

Za pouhé tři dny zemřelo v západoafrických zemích Sierra Leone a Libérie 19 lidí v důsledku nakažení virem ebola. Oznámila to v pátek Světová zdravotnická...

Výběr článků

Načítám