Hlavní obsah

Erupce sopky na Novém Zélandu má na kontě další mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbuch sopky na novozélandském ostrůvku White Island má na svém kontě 19 obětí. Svým zraněním v nemocnici v Aucklandu podlehl další člověk. Bilance přírodní katastrofy ale zřejmě nebude konečná. V nemocnici zůstává 25 zraněných, většinou jsou všichni v kritickém stavu.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Sopka na novozélandském ostrově White Island

Článek

„Policie může potvrdit, že zemřela další osoba,“ uvedl v prohlášení zástupce novozélandské policie John Tims. Bližší podrobnosti k totožnosti mrtvého nesdělil.

Sopka na ostrově White Island vybuchla 9. prosince krátce po 14.00 místního času (2.00 SEČ). Na neobydleném sopečném ostrově, který je populárním turistickým cílem, tehdy bylo 47 lidí.

Oficiálně je obětí výbuchu sopky i s nejnovějším úmrtím sedmnáct. Dva lidé, a to 40letý novozélandský průvodce a 17letá Australanka, zůstávají pohřešovaní. Úřady ale předpokládají, že jsou po smrti a jejich těla spláchlo moře.

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová uvedla, že by vyšetřování okolností kolem erupce sopky mohlo trvat až rok. Zda bude sopečný ostrov – známý také jako Whakaari – někdy znovu přístupný veřejnosti, zatím není jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám