Hlavní obsah

Epidemie koronaviru postupuje. Mrtvých přes 700, první oběti hlásí USA a Japonsko

Pevninská Čína hlásí dalších 86 úmrtí po nakažení novým koronavirem. Celkově tak počet mrtvých do konce pátku v kontinentální Číně dosáhl 722, informovala v sobotu podle agentury Reuters čínská Národní zdravotnická komise (NHC).

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Lidé v Honkongu čekají ve frontě na obličejové roušky.

Článek

Počet případů nákazy v pevninské Číně vzrostl na 34 546. Mezi oběťmi koronaviru v čínském Wu-chanu je americký občan, vůbec první oběť z USA. Informace o smrti 60letého muže potvrdilo americké velvyslanectví v Pekingu. Agentura Kjódó oznámila, že vir má možná také první japonskou oběť. Japonec zemřel po hospitalizaci s vážným zápalem plic rovněž ve Wu-chanu.

Nárůst počtu nově potvrzených nakažených v pevninské Číně byl v pátek oproti předchozímu dni opět větší. Ve středu a ve čtvrtek se přitom snižoval. Páteční nárůst je naopak rekordní, všímají si tiskové agentury. Více než dva tisíce lidí se z nemoci vyléčilo.

Čeští vědci se podíleli na testu prokazujícím koronavirus

Věda a školy

Většina nakažených i obětí je nadále hlášena z centrální provincie Chu-pej s hlavním městem Wu-chanem, který je ohniskem epidemie. Během pátku přibylo jenom v této provincii 81 mrtvých, z toho 67 ve Wu-chanu. Celková bilance obětí tak v této provincii vzrostla na 699 a v samotném Wu-chanu na 545.

Přibývá nakažených v celé provincii

Místní úřady rovněž informovaly o dalších 2841 případech onemocnění v provincii Chu-pej, počet potvrzených případů tam tedy vzrostl na 24 953. Ve Wu-chanu bylo v pátek zaznamenáno 1985 nových nakažených a celkově je jich ve zhruba 11milionovém městě 13 603.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci vojenské policie s ochrannými rouškami pochodují k podchodu u pekingského náměstí Tchien-an-men

Koronavirus s označením 2019-nCoV vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním), pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. Podle dosavadních informací odborníků umírají na virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím. Nemoci podlehnou více než dvě procenta nakažených.

Nechci palubu opustit v rakvi. Na lodi v karanténě se šíří obavy

Svět

Mezitím hlásí Japonsko další tři infikované na výletní lodi Diamond Princess, která už několik dní kotví v přístavu v Jokohamě. Celkový počet tamních nakažených tak vzrostl na 64, uvedlo dnes japonské ministerstvo zdravotnictví citované agenturou Kjódó. Dalším bezmála 3700 pasažérům japonské úřady ve snaze zabránit šíření viru nařídily dvoutýdenní karanténu.

Japonsko hlásí první oběť

Právě Japonsko hlásí ze všech zemí mimo Čínu nejvíce nakažených, aktuálně 89. Japonské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že ve Wu-chanu zemřel Japonec, u něhož bylo podezření na nákazu novým koronavirem. Muž po šedesátce byl 22. ledna hospitalizován se silným zápalem plic. Pokud se u něj infekce potvrdí, šlo by o první japonskou oběť epidemie nebezpečného viru, napsala agentura Kjódó.

Čínský prezident Si Ťin-pching v pátek hovořil se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem a vyzval Spojené státy k "rozumné reakci" na epidemii. Peking si přitom už dříve stěžoval na údajně přehnaná opatření některých zemí, pokud jde o omezení cestování lidem z Číny.

Mimo pevninskou Čínu jsou stále hlášeni dva mrtví - jeden v Hongkongu a jeden na Filipínách. Nákaza se objevila mimo Čínu ve 27 zemích a regionů, v nichž byla potvrzena dohromady u nejméně 332 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám