Hlavní obsah

Dvě stě migrantů z Afriky se utopilo ve Středozemním moři

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

V libyjských pobřežních vodách se v pondělí večer potopila loď plná migrantů směřujících do Evropy. Z asi 250 lidí jich bylo zachráněno jen 23. V oblasti se v uplynulých dvou dnech potopilo ještě nejméně jedno plavidlo, na jehož palubě bylo 300 lidí. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v úterý oznámila, že mohlo zemřít přes 300 lidí, protože se zřejmě potopila i třetí loď s migranty.

Článek

O potopení jedné lodi informoval Egypt. Loď se měla dostat do problémů krátce po vyplutí z libyjského přístavu Sidi Bilál nedaleko metropole Tripolisu. Egyptské ministerstvo zahraničí uvedlo, že plavidlo šlo asi 30 kilometrů od pobřeží ke dnu kvůli díře v trupu. Z 250 lidí se podařilo zachránit 23 osob, uvedly libyjské úřady. Z moře bylo vyloveno 21 těl, podle Káhiry tvoří Egypťané polovinu obětí.

Agentura Reuters informovala, že se v oblasti v prudkém větru potápěla ještě jedna loď, na níž se nacházelo ještě o sto lidí víc. Zpráva pochází od nejmenovaného libyjského představitele. Na palubě údajně bylo 342 lidí. Také oni měli prchat do Evropy.

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

IOM ale uvedl, že pasažéry z druhé lodě, kde mělo být asi 350 lidí na palubě, se podařilo zachránit, protože se potápěla poblíž ropné plošiny. Ta byla pro migranty spásou. Poblíž plul remorkér, a ten odvlekl loď do bezpečí. Podle úřadů například na plavidle cestovalo 365 lidí, přestože bylo konstruováno jen pro 75 cestujících. 

Úřad nadále pátrá po dalších dvou lodích s migranty.U jedné z nich panují obavy, že šla též ke dnu, proto IOM spekuluje o havárii celkem tří lodí. Je pravděpodobné, že obětí bude mnohem více. Podle CNN, která citovala představitele Červeného kříže, panoval v oblasti v uplynulých dnech silný vítr a množství lodí se kvůli němu raději vrátilo zpět k pevnině.

Za vidinou lepšího života směřují na starý kontinent ročně desetitisíce Afričanů a Libye se stala jejich oblíbenou přestupní zemí. Spousta migrantů pochází z Egypta, kde je vysoká nezaměstnanost.
Běženci většinou směřují do Itálie, loni jich bylo přes 30 000. Řím proto oznámil, že ve středomořské oblasti v brzké době zahájí společné námořní hlídky se svými libyjskými kolegy.Na ostrov Lampedusa loni doputovalo přes moře 6800 Tunisanů, 6000 Nigerijců a 4000 Somálců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám