Hlavní obsah

Dvě ruské stíhačky narušily vzdušný prostor Japonska u Kuril

Tokio
Aktualizováno

Dvě ruská proudová bojová letadla Suchoj Su-27 ve čtvrtek narušila vzdušný prostor Japonska severně od ostrova Hokkaido u Kuril. Rusko to popírá. Japonské hotovostní stíhačky vzlétly, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-27 ruského letectva

Článek

"Dnes kolem 15. hodiny vojenská letadla patřící Ruské federaci porušila náš národní vzdušný prostor nad teritoriálními vodami ostrova Riširi u Hokkaida," uvedlo japonské ministerstvo  zahraničí pro agenturu AFP.

Ruské stroje byly v japonském vzdušném prostoru asi minutu. Tokio proti tomu podalo protest.

Moskva ovšem narušení vzdušného prostoru popírá. Podle ní byly letouny na rutinním hlídkovém letu podél čtyř sporných ostrovů, které Rusko označuje za Kurilské a Japonsko za Severní teritoria.

"Lety námořního letectva Pacifické flotily v oblasti jsou prováděny pravidelně v souladu se striktními mezinárodními omezeními na užití vzdušného prostoru bez narušení hranic dalších zemí," uvedl mluvčí ruských ozbrojených sil Roman Martov.

K narušení došlo v době, kdy se japonský premiér Šinzo Abe pokouší dosáhnout dohody o sporné Kurily, které po druhé světové válce okupoval Sovětský svaz a Tokio je chce zpátky.

Kvůli sporům o Kurily není mezi Japonskem a Ruskem dosud podepsaná mírová smlouva.

K podobnému incidentu došlo i loni 8. února, kdy též vzlétl japonská hotovostní roj, ale tehdy nebyl narušen vzdušný prostor země vycházejícího slunce.

Reklama

Výběr článků

Načítám