Hlavní obsah

Dvanáctiletý Australan ujel před požárem buše v bratrově pick-upu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth

Ve dvanácti letech se obvykle řídit nemá, ale právě tato schopnost zachránila život malému Australanovi Lukovi Sturrockovi. Když se požár buše začal blížit k Mogumberu severně od Perthu, vzal psa, nasedl do bratrova pick-upu Ford Ranger a ujel, uvedla stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry zbarvily pláže v SydneyVideo: Reuters

 
Článek

Asi o hodinu později ho za volantem objevili hasiči. Zachránili ho, když jel přes ohradu pro koně.

Luke byl doma sám, protože jeho otec a starší bratr bojovali právě s ohněm. Řekli mu, že když se oheň přiblíží k domu, má se vydat k pomerančovníku vzdálenému asi 4 km. Kluk se snažil uposlechnout.

Foto: NSWw RFS / Terry Hills Brigade, Reuters

Požár v Novém Jižním Walesu v Austrálii

„Typický farmářský kluk, byl docela chytrý. Myslím, že jediným problémem bylo, že nevěděl přesně, kam jet, a v tom kouři bylo špatně vidět. Myslím, že trochu zpanikařil. Když jsme ho našli, zastavil u cesty,” řekl velitel hasičů Craig Spencer.

Pláže v Sydney pokryl popel z lesních požárů

Svět

Hasiči z Bindoonské brigády ho předali policii, která ho dopravila k rodičům. Policista z Dalwallinu Michael Daley při té příležitosti zopakoval výzvu pro rodiče, aby měli plán, co dělat, když se oheň přiblíží k jejich domu.

Lukův otec přiznal: „Naučili jsme ho řídit v sedmi letech právě pro podobné případy a jsem na něj docela hrdý, dělal přesně to, co jsme mu řekli.“

V Západní Austrálii bojují hasiči s požárem severně od Perthu už šestý den. Oheň spálil přes 13 000 hektarů buše. Zatímco tento požár ztrácel v pondělí na síle, u Sydney se stále šíří mohutný požár, který vznikl spojením několika menších a už překročil linii, která měla zabránit jeho šíření. V Sydney zničil 20 domů.

Požáry u Sydney jsou moc velké na uhašení, varovali hasiči

Svět

Od září při požárech buše zemřelo v Austrálii už šest lidí a zničeno bylo přes 700 budov. Mnohá města se topí v kouři a kvalita ovzduší v nich je 22krát horší než za normálních podmínek.

K šíření požárů, které jsou nejhorší v Novém Jižním Walesu, přispívá horko, kdy teplota stoupá ke čtyřiceti stupňům Celsia. V Sydney by na konci týdně měla dosáhnout 46 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám