Hlavní obsah

Dvacet tisíc lidí v sibiřském městě mrzne, 40 miliónů na teplovod se někam ztratilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irkutsk

Přes 20 tisíc obyvatel sibiřského města Vichorevka trápí zima. Na pospas třeskutému mrazu, který v těchto dnech sráží rtuť teploměru až k minus dvaceti stupňům, je nechal porouchaný teplovod. Oprava je v nedohlednu. Peníze na ni sice byly, ale už nejsou. Někam se poděly. Ti, kdo mohli, proto z města odjeli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli rozbitému teplovodu mrzne na Sibiři 20 tisíc lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Raději jsme odjeli do Bratsku k našim příbuzným. Je to lepší, než zůstávat doma. V našem bytě je hrozná zima,“ řekla agentuře Reuters obyvatelka města navlečená do několika vrstev oblečení, která se představila jako Alja.

Vichorevka se nachází v nehostinné oblasti východně od Krasnojarsku a západně od Irkutsku. Denní teploty se tam v tuto roční dobu pohybují okolo minus patnácti stupňů. Porouchaný teplovod vytápí 150 bytových budov, 5 škol, 2 nemocnice a nespočet domů.

Letos už se teplovod porouchal poněkolikáté. Většina domácností si už sice pro tento případ pořídila elektrické přímotopy, má to ale háček; pokud je zapnou všichni najednou, hrozí výpadek elektřiny. „Když si každý zapne přímotop, naše rozvodná síť zkolabuje. Už se to stalo mnohokrát. Vichorevce hrozí blackout a to je děsivé,“ řekla další místní obyvatelka Larisa Kaljadová.

Situace se opakuje každý rok a místní si stěžují, že s tím odpovědné orgány nic nedělají. Ty se ale brání. „Situace ve Vichorevce zůstává složitá,“ uznal sice zástupce gubernátora irkutské oblasti Ruslan Bolotov, jedním dechem ale dodal, že administrativa už městu od roku 2010 poskytla na opravu teplovodu přes 100 miliónů rublů, tedy více než 40 miliónů korun. A nikdo neví, kde peníze jsou. Místního starostu proto čeká vysvětlování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám