Hlavní obsah

Drama v čínském dole: Zavalení horníci jsou po týdnu stále naživu

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští záchranáři se už týden snaží dostat k horníkům zavaleným po explozi ve zlatém dolu v provincii Šan-tung na východě země. Rychle vyhasínající naděje, že se z podzemí podaří někoho zachránit, znovu rozdmýchal vzkaz, který se uvězněným mužům podařilo dostat na povrch. Nejméně 12 horníků stále žije a čeká na pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínští horníci zasypaní ve zlatém dole o sobě dali po týdnu vědětVideo: Reuters

 
Článek

„Nepřestávejte se k nám zkoušet dostat. Dokud budou záchranné práce pokračovat, budeme mít naději. Děkujeme!" stojí podle britské stanice BBC v ručně psané zprávě, kterou se zavaleným horníkům podařilo dostat volnou šachtou na povrch.

Neštěstí se odehrálo 10. ledna. V hloubce přes 600 metrů od vstupu do šachty došlo k výbuchu a následný zával uvěznil v podzemní pasti 22 lidí.

Foto: Wang Kai, ČTK/AP

Místo neštěstí

Výbuch vážně poškodil i komunikační kabely. Záchranářům se ale tento týden podařilo zaslechnout údery do potrubí, kterými horníci dávali najevo, že jsou stále naživu. Poté navíc horníci dokázali poslat na povrch písemnou zprávu.

Zranění a vyčerpaní

"Všichni jsme vyčerpaní. Naléhavě potřebujeme léky na žaludeční potíže, léky proti bolesti a proti horečce, náplasti a obvazy. Tři lidé mají také vysoký krevní tlak," uvádí se podle agentury AFP ve zprávě. Autor ručně napsané zprávy také upozornil, že horníky, z nichž čtyři jsou těžce zranění, ohrožuje v podzemí velké množství vody.

Foto: Wang Kai, ČTK/AP

Záchranáři na místě neštěstí

Podle BBC se podařilo poslat tuctu zavalených horníků dolů vodu, potraviny, léky, tužky, papíry a další drobnosti včetně základního zdravotnického vybavení pro první pomoc.

Neštěstí v čínských dolech bývají častá, protože mnohdy zde nebývají dodržovány bezpečnostní předpisy. Minulý měsíc v uhelném dole na jihozápadě Číny přišlo o život 23 horníků, dodala AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám