Hlavní obsah

Do hongkongského zastupitelstva se dostali mladí vůdci protestů

Hong-kong

Mladí vůdci prodemokratických protestů v Hongkongu byli zvoleni do místní Zákonodárné rady. Většinu v ní sice stále mají propekingští politici, ale opozice si udržela třetinu křesel, která jí umožňuje blokovat důležité zákony.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Nathan Law slaví zvolení do Zákonodárné rady v Hong-kongu.

Článek

Zvolen byl i 23letý Nathan Law ze strany Demosisto, který organizoval v roce 2014 tzv. deštníkové protesty za větší samostatnost bývalé britské kolonie na Číně. Zúčastnily se jich desetitisíce lidí. Strana, kterou založil další mladý aktivista Joshua Wong, prosazuje větší autonomii Hongkongu a právo na jeho nezávislost. V radě bude podle BBC druhá nejsilnější. Dostali se tam i dva zástupci z další strany Younginspiration, vzniklé po protestech.

„Myslím si, že obyvatelé Hongkongu skutečně chtějí změnu,“ prohlásil třiadvacetiletý Nathan Law po zveřejnění dílčích výsledků. „Když jde o budoucnost, mladí lidé to naléhavě pociťují,“ dodal k rekordně vysokému počtu voličů, kterých hlasovalo 58 procent. Při minulých volbách v roce 2012 byla účast 53 procent.

Štěpení opozice 

Někteří starší demokraté ale své posty neobhájili. Je mezi nimi i poražený Lee Cheuk-yan, který řekl Reuters: „Lidé chtějí změnu – a změna znamená, že chtějí nové tváře, ale cenou za to je další fragmentace (prodemokratického tábora).“

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Radikální aktivista Eddie Chu Hoi-dick pláče, když byl zvolen.

Nathan Law proto upozornil, že prodemokratický tábor „musí být ve svém boji proti komunistické straně jednotný”.

Nereálná samostatnost

V nové radě zasedne celkem šest mladých politiků, požadujících sebeurčení. Propekingská politička Elizabeth Quatová ale upozornila, že „nezávislost je nereálná“. Doufá, že se nestane hlavním tématem.

Obyvatelé Hongkongu vybírali 40 zástupců do 70členné rady. O zbylých 30 křeslech rozhodují místní zájmové skupiny, které jsou většinou nakloněny užší spolupráci s Pekingem. Ten se k výsledkům voleb zatím nevyjádřil.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Zvolen byl i radikál Eddie Chu Hoi-dick požadující sebeurčení

Definitivní výsledky voleb mají být zveřejněny ještě během pondělí. I opožděné zveřejnění předběžných výsledků však vyvolalo obavy, zda nedochází k manipulaci, uvedla BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám