Hlavní obsah

Dívka, která přežila nehodu airbusu měla prý nejlepší sedadlo

Právo, DPA, vpl, mcm, ORF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzka Bahia Bakariová (13), která jako jediná přežila úterní pád Airbusu A310-300 jemenské společnosti do Indického oceánu krátce před přistáním na Komorách, seděla ve strašné chvíli na nejlepším místě.

Foto: Profimedia.cz

Čtrnáctiletá Bakari Baya, která jako jediná přežila pád airbusu.

Článek

„Měla nejspíš sedadlo tam, kde se letadlo rozlomilo po silném dopadu na vodu a pak ji vymrštilo do oceánu,“ řekl rozhlasu France Info Pierre Groumaux, expert na leteckou dopravu. Dodal, že Bahii nejspíš pomohlo i to, že stroj pravděpodobně nespadl střemhlav do oceánu, protože pilot se zřejmě snažil přistát na hladině.

Letecká společnost Yemenia oznámila, že na dobu neurčitou zrušila lety do francouzského Marseille a zpět. Stalo se tak poté, co protestující Komořané v národních krojích utvořili na marseillském letišti lidský řetěz kolem odbavovacích přepážek Yemeniy a žádali zrušení letu z bezpečnostních důvodů.

Černým skříňkám nejspíš brzy odzvoní

Černé skřínky v letadlech, které mají ve skutečnosti oranžovou barvu, se možná brzy stanou minulostí. Po dvou leteckých katastrofách, při nichž se nepodařilo najít ani jednu z nich, je chce evropský výrobce letadel Airbus nahradit novým zařízením. Obává se ale výhrad pilotů.

Jednou z možností, o nichž firma uvažuje, je trvalý přesun údajů o letu z letadla přímo na pozemní základnu. Technicky je to zvládnutelné – musela by se jen změnit šířka vysílacího pásma pro letadla. Ta nynější nestačí pro přesun všech potřebných dat.

Piloti se bojí ztráty soukromí

Airbus ve čtvrtek oznámil, že na nových řešeních pro kontrolu letu se již pracuje a brzy by měly být provedeny testy, prověřující možnosti a problémové stránky přímého přenosu dat. Podle hodnocení firmy stojí tomuto řešení v cestě jen málo technických překážek.

Ke změně systému vyzval i předseda mezinárodní letecké asociace IATA Pierre Jeanniot. Podle něj jsou černé skřínky, umístěné přímo v letadlech, „překonané“. Nové stroje by podle něj měly místo „skřínek“ využívat spíše satelity k přenosu dat na letecká ústředí. „Pak by se přesně vědělo, kde se stroj zřítil,“ uvedl. Nová technologie je podle něj nejen technicky vyzrálá, ale také cenově dostupná.

Technika ale naráží na lidské překážky. Piloti jsou proti tomu, aby se tak vlastně ocitli pod trvalou kontrolou. Bojí se, že když budou všechny údaje včetně jejich rozhovorů v kabině okamžitě přenášeny na zem, dojde k narušení jejich „soukromí“. Podle Jeanniota je však možné tyto námitky jednoduše překonat: stačí, když se data začnou vysílat, až když dojde k nějaké „anomálii“.

Reklama

Související témata:

Související články

Pád airbusu přežilo dítě

Týmům pátrajícím po pasažérech jemenského letadla, které se v noci z pondělí na úterý zřítilo do Indického oceánu u Komorských ostrovů, se podařilo zachránit...

Výběr článků

Načítám