Hlavní obsah

ON-LINE: Vídeň hlásí prvního nakaženého, Slovensko chystá hraniční kontroly

Aktualizováno

Koronavirus se dál šíří Evropou. Potvrzený výskyt během noci na čtvrtek ohlásily Norsko, Dánsko či Rumunsko a nové případy jsou hlášeny během dne i z dalších zemí. Nákaza už je i ve Vídni, Slovensko ohlásilo, že kvůli koronaviru zavede kontroly aut na hranicích s Rakouskem.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Dezinfekce veřejných prostor

Článek

13:17 - Řecko oznámilo další dva případy nákazy koronavirem za posledních 24 hodin.

13:11 - Tři nové případy nákazy koronavirem zaznamenalo Švýcarsko. Celkem země eviduje čtyři nakažené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Jižní Koreji zavedli drive thru na testování na koronavirusVideo: Reuters

13:05 - V Itálii zemřeli další dva lidé nakažení novým koronavirem, počet obětí epidemie tak stoupl na 14. Země rovněž eviduje 528 nakažených, uvedla agentura ANSA.

13:01 - V Japonsku novému typu koronaviru podlehl již osmý člověk, 80letý muž ze severu země.

12:37 - České aerolinie (ČSA) s okamžitou platností pozastavují přímé letecké spojení mezi Prahou a Soulem (Jižní Korea), oznámila mluvčí společnosti Vladimíra Dufková.

ČSA pozastavily přímou linku do Koreje

Ekonomika

12:30 - Slovensko kvůli koronaviru zavede kontroly aut na hranicích s Rakouskem, řekl Pellegrini. Kontroly čekají i všechny cestující na letištích.

12:06 - Ve Středočeském kraji je kvůli podezření na koronavirus v domácí karanténě asi 100 lidí, uvedli hygienici. Bezpečnostní rada kraje se sejde 3. března.

11:30 - Vídeň má prvního infikovaného novým typem koronaviru, napsal deník Krone. Je to 72letý muž a momentálně se nachází v karanténě v nemocnici Rudolfstiftung. V jakém je stavu, zatím není známo. Úřady se nyní snaží zjistit, kde se muž nakazil a s kým od té doby přišel do styku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na střední škole ve Vídni zavřeli studenty kvůli možnému koronaviru (záběry ze středy)Video: AP

11:25 - Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová vyzvala veřejnost na celém světě, aby projevila solidaritu s lidmi s asijskými kořeny, kteří se kvůli výskytu nového typu koronaviru setkávají s diskriminací.

"Epidemie koronaviru vyvolala znepokojivou vlnou předsudků vůči lidem s kořeny v Číně nebo východní Asii. Vyzývám členské státy (OSN), aby udělaly vše, co je jejich v silách, pro potírání této i jiných forem diskriminace," vyzvala Bacheletová.

11:14 - Další dva nakažené hlásí také Británie. Dva lidé se nakazili v zahraničí, nedávno se vrátili do země z Itálie a Tenerife. Oba pacienti byli umístěni do karantén v nemocnicích v Londýně a v Liverpoolu.

10:26 - Guvernér severoitalské Lombardie Attilio Fontana oznámil, že bude příštích 14 dní v karanténě. Pro dobrovolnou izolaci se rozhodl poté, co jedna jeho spolupracovnice měla pozitivní test na onemocnění COVID-19 způsobované novým typem koronaviru.

9:37 - Irák má prvního nemocného v Bagdádu, jde o šestý případ v zemi.

9:30 - V Íránu zemřelo na nákazu novým koronavirem 22 lidí. Novou bilanci oznámila tamní agentura IRNA, podle níž je v zemi 141 nakažených.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajina začala na hranicích s Maďarskem měřit cestujícím teplotuVideo: Reuters

8:58 - Fakultní nemocnice Brno má dalšího pacienta s podezřením na koronavirus, řekl ČTK mluvčí nemocnice Pavel Žára. Nemocnice pošle odběry do Prahy a bude čekat na výsledky. Pacient přišel podle Žáry ve středu do styku s dalším člověkem, u kterého už výsledky testů koronavirus vyloučily.

8:41 - Saúdská Arábie kvůli epidemii koronaviru dočasně zakázala vstup do země zahraničním poutníkům mířícím do dvou nejposvátnějších měst islámu Mekky a Mediny. Informovalo o tom dnes podle agentury AP ministerstvo zahraničí. Do monarchie se nedostanou ani lidé ze států, kde mají větší počet nakažených.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Saúdská Arábie zakázala poutníkům vstup do Mekky a Mediny

8:21 - V Evropě na nákazu zemřelo 14 lidí. Dvanáct v Itálii a dva ve Francii. Virus je potvrzen v 18 zemích.

KOMENTÁŘ: Koronavirus ukázal křehkost výdobytků civilizace - Alex Švamberk

Komentáře

7:56 - Obří výletní loď MSC Meraviglia, která je s více než 4500 pasažéry na okružní plavbě Karibikem, kvůli strachu z nákazy koronavirem zatím marně hledá přístav. Na palubě je jeden cestující, který onemocněl běžnou sezonní chřipkou. Plavidlo přesto v minulých dnech nenechaly úřady zakotvit na Jamajce a na Kajmanských ostrovech, dnes vylodění cestujících zakázali i v přístavu na mexickém ostrově Cozumel, napsala agentura Reuters.

7:42 - První případ nákazy koronavirem hlásí Estonsko. Jde o muže, který se vrátil z Íránu.

Foto: Anmar Khalil, ČTK/AP

Irácký zdravotník dezinfikuje hotel, v němž se ubytovali turisté z Íránu.

7:03 - Počet nakažených lidí v Itálii vzrostl na 400, což je o 80 více než ve středu. To je růst o více než 25 procent, upozornila BBC. Podle WHO je počet nově nakažených mimo Čínu poprvé vyšší než v Číně samotné.

6:53 - První případy nákazy novým koronavirem se dnes objevily v Řecku, v sousední Severní Makedonii a v Rumunsku. Ve dvou případech jde o ženy, které se nedávno vrátily z Itálie, informovaly úřady. V Rumunsku se nakazil muž, který byl v kontaktu s italským turistou.

6:52 - První případ nákazy novým koronavirem potvrdilo i Dánsko. Podle listu Politiken onemocněl muž, který se vrátil z lyžařského zájezdu do severní Itálie.

6:42 - U muže, který byl v Brně testován na koronavirus, protože měl příznaky nemoci, se nákaza nepotvrdila. I on přijel z lyžařského zájezdu v Itálii.

Pacient v Brně koronavirus nemá. Lyžaři, kteří přijeli z italských hor, jsou v karanténě

Koronavirus

6:30 - Jižní Korea ohlásila dalších 334 případů nákazy novým typem koronaviru, nemocných je tak celkem už 1595.

Ve středu se infekce koronavirem potvrdila u amerického vojáka ze základny poblíž nejhůře postiženého jihokorejského města Tegu, v korejské armádě je nakažených už 21.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Jižní Korea je nadále zemí s nejvyšším počtem nakažených mimo Čínu. Ohnisko nákazy se nachází ve městě Tegu, kde se koronavirus rozšířil mezi členy náboženského hnutí Sinčchondži. Zdravotníci už provedli testy u 1300 příslušníků hnutí, kteří vykazovali příznaky onemocnění. Úřady ale mají k dispozici seznam všech 212 tisíc registrovaných věřících a hodlají rozsah testování rozšířit.

Starosta města Tegu oznámil, že ve městě po nákaze koronavirem zemřel další člověk a celkový počet obětí v Jižní Koreji tak stoupl na 13. Kromě Tegu se však nyní začínají nové případy rychleji objevovat i v dalších městech: ve středu bylo potvrzeno 55 nových nemocných v metropoli Soulu a 58 v druhém největším korejském městě Pusanu.

V pevninské Číně stoupl ve středu počet případů nákazy novým typem koronaviru o 433, celkově se tak nakazilo už 78 497 lidí. Dalších 29 pacientů s nemocí COVID-19 zemřelo, celkově má tak v Číně tato choroba už 2744 obětí, uvedla agentura Reuters. Oproti úterku, kdy zemřelo 52 lidí, se však počet mrtvých snížil. Převážná většina případů i nadále připadá na provincii Chu-pej, která je už od loňského prosince ohniskem nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám