Hlavní obsah

Další severokorejští zaměstnanci utekli z restaurace v Číně

Soul

Malý počet zaměstnanců severokorejské restaurace v Číně utekl a nyní jsou na cestě do Jižní Koreje. Uvedla to jihokorejská tisková agentura Jonhap. Zprávu zveřejnilo jen den poté, co média uvedla, že dva nebo tři Severokorejci míří z Číny do třetí země, odkud se dostanou na jih.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Severokorejci utekli po konci stranického sjezdu.

Článek

„Je skutečností, že Severokorejci utekli z restaurace v zahraničí,“ řekl nejmenovaný představitel jihokorejského ministerstva pro sjednocení, „ale nemůžeme potvrdit nic o jejich současné situaci.“

Podle zdroje obeznámeného se severokorejskými záležitostmi zaměstnanci zřejmě utekli po 9. květnu, kdy skončil sjezd Korejské strany práce.

Jedná se o druhý případ, kdy utekli zaměstnanci severokorejské restaurace v Číně. V dubnu uteklo 13 Severokorejců pracujících z restaurace v čínském přístavu Ning-po. Pchjongjang tvrdí, že byli uneseni.

Severokorejské restaurace v zahraničí jsou jedním ze zdrojů deviz pro vládu v Pchjongjangu. Po zpřísnění sankci kvůli lednovému čtvrtému jadernému testu KLDR ale mají tyto restaurace problémy, což může vést zaměstnance k tomu, aby utekli.

Jižní Korea odhaduje, že KLDR provozuje v zahraničí asi 130 restaurací ve 12 zemích, zejména v Číně, Vietnamu a v Kambodži. Pracuje v nich na asi 50 000 Severokorejců, které do ciziny vyslala země, aby pomohli zlepšit finanční situaci KLDR. Ročně má z restaurací asi 10 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám