Hlavní obsah

Dalajlamu propustili z nemocnice, kde se léčil s plicní infekcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Tibetský duchovní vůdce dalajlama byl v pátek propuštěn z nemocnice v indické metropoli Dillí, kam ho v úterý převezli kvůli infekci dýchacích cest. Novinářům řekl, že se cítí téměř jako obvykle, napsala agentura AP.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Tibetský duchovní vůdce dalajlama

Článek

Mluvčí 83letého dalajlamy dříve oznámil, že se mu daří dobře a že už se vrátil „ke své normální rutině“. Podle agentury AP se nyní zřejmě uchýlí zpět do severoindického města Dharamsala, kam uprchl v roce 1959 po nezdařeném povstání Tibetu proti čínské vládě.

Dalajlama obvykle stráví několik měsíců ročně na cestách kolem světa, při nich učí o buddhismu a upozorňuje na boj Tibetu za svobodu. Loni však musel kvůli zdravotním potížím část těchto cest zrušit.

Čínská vláda považuje dalajlamu za nebezpečného separatistu. Tibetu vládne tvrdou rukou od obsazení tibetského území v roce 1950. Dalajlama opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám