Hlavní obsah

Cvičení vyvolalo v Číně paniku, 100 000 lidí odešlo z domů

PEKING

Obyvatele města Cheng-Jang v jihovýchodní Číně vystrašilo ve středu vojenské cvičení. Ozývaly se při něm tak hlasité rány, že si mysleli, že jde o zemětřesení a 100 tisíc jich v obavách opustilo své domovy.

Foto: Reuters

Z domovů odešlo asi 100 000 lidí. Ilustrační foto

Článek

Lidé zůstali spát na ulicích. Tlakové vlny, které vznikaly při výbuchu bomb, otřásaly domy a rozdrnčely okenní tabulky. Mezi lidmi se prostřednictvím telefonu a internetu rychle rozšířila poplašná zpráva, že jde o zemětřesení.

Lidé mají ještě v čerstvé paměti silné zemětřesení z loňského května, při němž zahynulo na 90 tisíc lidí. Otřesy tehdy dosahovaly 7,9 stupně Richterovy škály a domy se třásly i v Pekingu a dalších městech tisíce kilometrů od epicentra.

"Lidé jsou zřejmě mnohem bdělejší po silném zemětřesení, které loni v květnu postihlo provincii S´-čchuan," cituje agentura Nová Čína místního činitele Liou Sing-chuana.

Místní úřady vydaly ve čtvrtek zprávu, v níž ujišťovaly lidi, že žádné zemětřesení nenastalo. Podle agentury ale trvalo dlouho, než se podařilo obyvatele přesvědčit, aby se vrátili do svých domovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám