Hlavní obsah

Cvičení USA a Jižní Koreje se blíží, KLDR odvolala návštěvu amerického vyslance

Soul/Washington/Pchjongjang

Severní Korea zrušila pozvání pro zvláštního amerického vyslance Roberta Kinga, který měl v Pchjongjangu jednat o propuštění zadržovaného misionáře Kennetha Baeho. Uvedla to v neděli agentura Reuters. Do KLDR se místo něj chce vydat známý americký bojovník za lidská práva reverend Jesse Jackson, aby se pokusil Beaho dostat na svobodu. Informace přišla těsně předtím, než Jižní Korea potvrdila společné cvičení s USA.

Foto: Matt Mills Mcknight, Reuters

Terri Chung u kostela v Seattlu, kde se konala bohoslužba za Kennetha Baa.

Článek

Letošní společné cvičení armád USA a Jižní Koreje se uskuteční od 24. února do 18. dubna. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámilo velení amerických a jihokorejských jednotek. O plánu konání pravidelných vojenských manévrů byla podle něj informována i Severní Korea, jíž jsou tradičně trnem v oku.

„Velení Spojených národů informovalo korejskou lidovou armádu v Severní Koreji prostřednictvím její mise v Pchanmundžomu o termínech cvičení Key Resolve a Foal Eagle a o neprovokativní povaze tohoto výcviku,” uvedlo velení podle Reuters v prohlášení.

King nemůže vyjednat propuštění misionáře

Zrušení pozvánky pro Kinga pro AP potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Jen Psakiová, která KLDR vyzvala k okamžitému propuštění zadržovaného Američana. Psakiová popírá, že by to souviselo s cvičením, i když v lednu KLDR vyzvala k jejich zrušení a varovala před katastrofickými následky pro Korejský poloostrov.

King je americkým zvláštním vyslancem pro záležitosti lidských práv v KLDR. Už loni v srpnu Pchjongjang odvolal nabídku, aby zemi navštívil a jednal tam o případu zadržovaného misionáře.

Místo něj by nyní mohl do Severní Koreji zamířit Jesse Jackson, který v roce 1983 vyjednal v Sýrii propuštění vězněného amerického pilota. „Na žádost Baeovy rodiny se nabídl reverend Jackson, že se vydá do Pchjongjangu na humanitární misi zaměřenou na Baeovo propuštění. Podporujeme snahy Baeovy rodiny a reverenda Jacksona dostat Baeho domů,” uvedl podle Reuters představitel americké diplomacie.

Jackson minulý měsíc neodsoudil jako jiní kontroverzní návštěvu bývalého basketbalisty Dennise Rodmana u severokorejského vůdce Kim Čong-una. [celá zpráva]

Pětačtyřicetiletý Američan korejského původu Kenneth Bae byl loni v květnu v Severní Koreji odsouzen k 15 letům nucených prací za údajné podněcování k převratu. Minulý týden Washington oznámil, že Severokorejci Američana přesunuli z nemocnice zpět do pracovního tábora. Hospitalizován byl loni poté, co v pracovním táboře zhubl o 22 kilogramů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám