Hlavní obsah

Čtrnáct dětí se utopilo na severu Ruska. Neměly záchranné vesty

– Rusko • Aktualizováno

Nejméně 14 dětí utonulo na jezeře Sjamozero v Karélii na severu Ruska poté, co se s nimi při bouři převrhly loďky. Všechny děti byly z Moskvy, řekl její starosta Sergej Sobjanin ruskému serveru rt.com.

Foto: Ruské ministerstvo pro mimořádné situace, ČTK/AP

Záchranáři u jezera Sjamozero, kde se utopilo čtrnáct dětí.

Článek

Policie už zatkla čtyři zaměstnance prázdninového tábora, v němž skupina asi 50 dětí z Moskvy pobývala. Podezřívá je ze zanedbání bezpečnostních pravidel.

„Vyšetřovatelé skončili ohledání těl 14 obětí. Uvedli, že všechny byly narozeny mezi lety 2002 až 2004. Mezi oběťmi není žádný dospělý,” uvedl mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin.

Ruské úřady původně informovaly, že oběťmi neštěstí se stalo 13 dětí a jeden dospělý instruktor.

Foto: Ruské ministerstvo pro mimořádné situace, ČTK/AP

Utonulé děti neměly při plavbě po jezeře záchranné vesty.

„To znovu potvrzuje domněnku, že instruktoři, kteří děti doprovázeli, nevyvinuli potřebnou snahu, aby je zachránili, ale mysleli pouze na záchranu vlastního života,” dodal Markin.

Většina z obětí zemřela kvůli podchlazení ve studené vodě, která měla v době neštěstí osm až deset stupňů Celsia, uvedla agentura AP.

Asi 30 dětí ze dvou převrácených lodí se podařilo z jezera zachránit, na pátrání po pohřešovaných se podílelo zhruba 60 záchranářů i vrtulníky. Záchranné práce už skončily.

Turistická skupina, kterou zastihla bouře, sestávala ze dvou lodí a jednoho raftu. Celkově bylo na výletě 47 dětí ve věku 12 až 15 let a čtyři dospělí, řekl Markin. Na projížďku po jezeře se skupina vydala i přesto, že úřady předtím varovaly před špatným počasím.

Podle ombudsmana za dětská práva neměly utonulé děti záchranné vesty.

„Neměli právo vyrazit na loďky,” řekl místní politik Alexej Gavrilov. „Chtěl bych se podívat do očí té osobě, která jim dovolila vyplout na jezero,” řekl šéf místní centrály cestovního ruchu Vladimir Kučerenko. „Byl to sebevražedný nápad,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám