Hlavní obsah

Čínský ministr: kdo volá po nezávislosti Tchaj-wanu, je zločinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Představitelé Číny ostře reagují na nedělní projev tchaj-wanského prezidenta Čchena Šuej-piena, v němž se vyslovil pro samostatnost ostrova na Číně. Čínský ministr zahraničí Li Zhaoxing řekl, že kdokoliv by chtěl odloučení Tchaj-wanu od pevniny, je zločinec.

Článek

"Neposlouchejte, co říkají oblastní vůdcové," vzkázal na Tchaj-wan Li Zhaoxing.

Tchaj-wanský prezident Čchen Šuej-pien v neděli prohlásil, že země by měla usilovat o nezávislost, sepsat novou ústavu a změnit svůj název z Čínské republiky na Tchaj-wan. "Tchaj-wan byl měl být suverénní zemí," řekl prezident. Čchen Šuej-pien se od svého zvolení několikrát vyslovil, že je pro samostatnost ostrova na Číně, jeho poslední projev je ale dosud nejsilnějším voláním po nezávislosti.

K nové roztržce došlo v době zahájení výročního zasedání čínského národního kongresu, u jehož příležitosti vláda oznámila navýšení armádního rozpočtu pro rok 2007 o 17 procent. Čína považující Tchaj-wan za součást svého území v minulosti několikrát varovala, že v případě snahy ostrova dostát samostatnosti nebude váhat s použitím síly.

K čínské kritice nedělního prohlášení prezidenta Tchaj-wanu se přidala i místní opozice. Prezidentova slova prohlásila za nezodpovědná, neboť prý jen přispívají k napětí mezi Čínou, Tchaj-wanem a jeho spojencem, Spojeným státům. Také v důsledku toho v pondělí pokračoval pokles akcií na tchaj-wanské burze a oslabení tchaj-wanského dolaru vůči americkému.

Reklama

Související témata:

Související články

Čína otestovala raketu ničící družice

Čína zahájila program hvězdných válek. Minulý týden podle amerických informací úspěšně vyzkoušela raketu, která je schopná zničit satelit. Peking to zatím...

Čína posiluje své zájmy v Africe

Čínský prezident Chu Ťin-tchao v pátek a v sobotu na Seychelách ukončí svou dvanáctidenní cestu po Africe, jež měla za cíl utužit obchodní spolupráci mezi...

Výběr článků

Načítám