Hlavní obsah

Čínská vesmírná loď bezpečně přistála zpět na Zemi

PEKING
Aktualizováno

Čínská vesmírná loď Šen-čou-7 (Nebeská loď) s prvním čínským kosmonautem, který kdy vystoupil do volného vesmíru, v neděli krátce před polednem přistála zpět na Zemi. Podle čínské státní televize jsou všichni tři kosmonauti na palubě v pořádku.

Foto: Reuters

Přistávací modul po návratu na zem.

Článek

Čínská televize ukázala, jak kabina s přistávacím padákem dosedla na zem nedaleko plánovaného místa přistání v severočínské autonomní oblasti Vnitřním Mongolsku. "Loď dobře obstála při nebezpečném návratu do zemské atmosféry," uvedla agentura Nová Čína.

Čína přivítala své kosmonauty, jimž říká tchajkonauti, jako hrdiny. K místu jejich přistání okamžitě zamířili ve vozidle technici a pomohli jim vystoupit.

"Jsem tak hrdý za náš národ," prohlásil dvaačtyřicetiletý vojenský pilot Čaj Č'-kang, který vstoupil do dějin jako první Číňan, který se pohyboval ve volném kosmickém prostoru.

"Váš výstup do vesmíru byl naprostým úspěchem," ocenil jeho výkon čínský prezident a vrchní velitel čínských ozbrojených sil Chu Ťin-tchao.

Čínská posádka před startem, zprava Čaj Č'-kang, Liou Po-ming a Ťing Chaj-pchengfoto: Reuters/Nová Čína

Čínský kosmonaut Čaj Č´-kang jako první Číňan v historii vystoupil během mise z vesmírné lodi do volného prostoru. Výstup trval 13 minut. Loď ve čtvrtek odstartovala na oběžnou dráhu kolem Země. Výstup vysílala živě čínská televize.

Čína se stala po Spojených státech a bývalém Sovětském svazu třetí zemí světa, jejíž kosmonaut vystoupil do volného prostoru. Šlo o třetí čínský let s lidskou posádkou, při němž byl na oběžnou dráhu umístěn satelit a první stabilní vesmírná stanice.

Číňané jsou po úspěšném startu na oběžné dráze.

Let byl zatím nejambicióznějším čínským projektem od vyslání prvního tchajkonauta do kosmu v roce 2003. Mise byla součástí programu, který má předvést vyspělost čínských technologií a jehož cílem je dopravit člověka na Měsíc, což by se mělo uskutečnit v roce 2022.

Loni vypustila Čína automatickou sondu na oběžnou dráhu kolem Měsíce a v roce 2012 by tu chtěla realizovat přistání nepilotovaného stroje. Čínský vesmírný program ovšem počítá i s vytvořením vesmírné laboratoře a poté i větší vesmírné stanice.

Reklama

Související články

První Číňan vstoupil do kosmu

Čínský kosmonaut Čaj Č´-kang jako jako první Číňan v historii vystoupil z vesmírné lodi Šen-čou-7 (Nebeská loď) do volného prostoru. Výstup trval 13 minut....

Výběr článků

Načítám