Hlavní obsah

Číňané ve vesmíru byli, nepochybují odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští experti vyloučili spekulace blogerů, kteří zpochybňovali čínskou vesmírnou misi. Podle nich byly záběry kosmonautů ve vesmírném prostoru ve skutečnosti nahrané v bazénu. Odborníci však jejich argumenty vyvrátili.

Foto: Reuters

Čínští tchajkonauti na palubě kosmické lodi Šen čou VII

Článek

Blogeři tvrdí, že záběry nebyly pořízeny ve vesmíru, ale pod vodou.  Podle nich jsou drobné objekty unikající z kabiny po otevření poklopu bubliny způsobené přístrojem vyvolávajícím vlny. Pochybnosti u blogerů vzbudilo i osvětlení odrážející se na výstroji astronautů, které připomínalo světla na stadiónu.

„Takové zpochybňování známe už z Apolla,“ řekl Novinkám Jiří Kroulík z Planetária Praha. Podle něj z otvoru kabiny neunikají bubliny, nýbrž drobné částice jako prach nebo drobky.

„Jakmile se otevře kabina, dochází k úniku zbytku atmosféry a malých předmětů,“ řekl Kroulík. „Ten proces výstupu byl poměrně rychlý, z kabiny vylétly drobné částice, které kamera zachytila jako cizí předmět,“ dodal.

V nádrži by byly vidět trubky

Zároveň vyloučil, že záběry pocházejí z výcviku ve vodní nádrži. „Kosmonauti mají při výcviku závaží kolem pasu, bývají vidět trubky přivádějící vzduch,“ upozornil Kroulík. Současně připomněl, že celý přenos byl podstatně delší, než kritizovaný úsek, a ukazoval i pohledy na Zemi. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám