Hlavní obsah

Čína zakázala individuální cesty na Tchaj-wan

Peking

Čína přestane od 1. srpna vydávat svým občanům povolení k individuálním cestám na Tchaj-wan. Důvodem jsou špatné vztahy mezi Pekingem a Tchaj-pejí, uvedly ve středu čínské úřady. Podle agentury AP jde o další krok čínské vlády, jenž má zvýšit finanční a diplomatický tlak na demokraticky fungující ostrov, který Čína považuje za jednu ze svých provincií a hrozí mu ozbrojeným zásahem v případě vyhlášení samostatnosti.

Foto: Linda Nguyenová, Novinky

Tchajwanská metropole Tchaj-pej

Článek

Čínské ministerstvo kultury a turistiky rozhodnutí o zákazu individuálních cest oznámilo jednou větou bez uvedení dalších podrobností. Opatření bude v platnosti od čtvrtka. O cestách Číňanů v rámci organizovaných zájezdů na Tchaj-wan se v prohlášení nemluví.

Obyvatelé pevninské Číny potřebují v současnosti k návštěvě Tchaj-wanu zvláštní povolení. Povolení k individuálním návštěvám mohli dosud podle agentury Reuters získat cestující ze 47 velkých čínských měst, jako je Peking nebo Šanghaj.

Tchaj-wan funguje od roku 1949 de facto nezávisle, ale Čína jej stále považuje za svou součást a mluví o jednom státu se dvěma systémy. Tchaj-wan má tržní hospodářství a pluralitní demokratický systém, zatímco v Číně vládne komunistická strana a hospodářství je částečně řízené státem.

Vztahy mezi Pekingem a Tchaj-pejí se zhoršily, když byla v roce 2016 zvolena tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta je představitelkou tchajwanské Demokratické pokrokové strany (DPP), která je tradičně vnímána jako síla prosazující nezávislost Tchaj-wanu na pevninské Číně nebo minimálně zachování současného stavu.

Tlak na Tchaj-wan roste

Čína se ale snaží ostrov k sobě připoutat a v posledních letech zvýšila tlak na země, které uznávaly Tchaj-wan jako nezávislý stát, aby od toho ustoupily. Nyní uznává Tchaj-wan jako nezávislý jen 17 států, loni jej přestaly uznávat Salvador a Dominikánská republika, předloni Panama a v roce 2016 Svatý Tomáš a Princův ostrov. Právě snaha Prahy vyškrtnout ze smlouvy o partnerství s Pekingem bod o jednotné Číně vyvolala velkou nevoli Pekingu. [celá zpráva]

Peking se podle agentury AFP snaží nejnovějším zákazem cest čínských jednotlivců na Tchaj-wan zasáhnout tchajwanskou ekonomiku, a poškodit tak vládu prezidentky Cchaj Jing-wen, která bude ve volbách v lednu 2020 usilovat o znovuzvolení.

V první polovině letošního roku přijelo na 23milionový ostrov 1,67 milionu turistů z pevninské Číny, což znamenalo nárůst o 28 procent proti stejnému období loni, uvedla agentura Reuters.

Tchaj-wan je znám krásnými plážemi, ale představuje také ráj pro horskou turistiku či milovníky dobré kuchyně. Tchaj-wan navštěvují hojně i Jihokorejci, Japonci a obyvatelé dalších zemí jihovýchodní Asie.

Reklama

Výběr článků

Načítám