Hlavní obsah

Čína s Ruskem odsoudily americký štít

PEKING

Čína a Rusko v pátek odsoudily plánovaný protiraketový štít Spojených států ve střední Evropě. Stalo se tak v pátek po společném setkání prezidentů Dmitrije Medvěděva a Chu Ťin-tchaoa v Pekingu.

Foto: RIA Novosti/Pool , Reuters

Prezidenti Ruska Dmitrij Medvěděv (vpravo) a Číny Chu Ťin-tchao se setkali v Pekingu.

Článek

"Obě strany věří, že vybudování globálního raketového obranného systému, včetně jeho umístění v některých regionech světa, či plány na takovou spolupráci, nepodpoří strategickou rovnováhu a stabilitu a poškodí mezinárodní snahu o kontrolu zbraní," uvádí se ve společném prohlášení.

O zamýšleném americkém projektu hovořil ruský prezident i ve čtvrtek. Řekl, že raketová obrana by měla být kolektivní iniciativou a nikoliv jednostrannou. Zatímco Evropané tuto myšlenku podporují, Spojené státy se k ní nestaví pozitivně.

Plán vybudování amerického protiraketového systému v ČR a Polsku se Rusku nelíbí od prvopočátku. Obává se, že systém ohrozí rovnováhu sil v regionu a je zaměřen na Rusko a nikoliv na Írán a jiné země, jak USA proklamují.

Původně ostrá rétorika proti štítu ze strany Moskvy se však v posledních měsících zmírnila na pozadí rusko-amerických rozhovorů.

Zatímco jednání České republiky s USA o radaru v Brdech jsou skončená a podpis dohody na spadnutí, Polsko o podmínkách umístění raketových sil na svém území s Washingtonem stále vyjednává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám