Hlavní obsah

Čína propustila architekta, který navrhl olympijský stadión

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínské úřady propustily na kauci disidentského výtvarníka Aj Wej-weje. Ve středu to oznámila agentura Nová Čína. Uvedla, že důvody byly dva - Aj se přiznal k daňovým únikům. Navíc je chronicky nemocný.

Článek

"Aj Wej-wej byl propuštěn na kauci za dobré chování, protože se přiznal ke svým trestným činům a také kvůli chronické nemoci, kterou trpí," citovala Nová Čína policii v metropoli Pekingu.

"Při rozhodování bylo vzato v úvahu i to, že Aj několikrát opakoval, že je připraven neuhrazené daně zaplatit," dodala agentura.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ptačí hnízdo, olympijský stadión v Pekingu

Podle Ajovy sestry Kao Ke se výtvarník vrátil do svého domova v Pekingu. Je pohublý. Výtvarník trpí vysokým krevním tlakem a cukrovkou. V internaci, která ale nebyla v běžné věznici, se o něj podle všeho dobře starali. Umožňovali mu dlouhé vycházky a pravidelně kontrolovali jeho tlak.

Architekt Aj Wej-wej, který navrhl Ptačí hnízdo, byl zatčen v době řady zátahů proti disentu začátkem dubna, když se chystal odletět z Číny. Od té doby byl vězněn na neznámém místě.

Policie Wej-weje zatkla jen několik dní poté, co čtyřiapadesátiletý umělec oznámil, že chce z Číny odejít a usadit se v zahraničí. Chtěl si otevřít studio v Německu a žít tam. [celá zpráva]

Podle Nové Číny byl daňový únik značný a umělec záměrně zničil dokumenty o příjmech a výdajích.

Aj Wej-wej měl napjaté vztahy s čínským režimem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám