Hlavní obsah

Čína popírá zájem o hegemonii, tu západní odmítá

Alex Švamberk, Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Peking

Čínský prezident Si Ťin-pching v úterý prohlásil, že systém řízení světa by měl být nestrannější a spravedlivější a že pravidla vytvořená jednou zemí či několika státy by neměla být vnucována ostatním. Kritizoval podle agentury Reuters také vměšování do vnitřních záležitostí jiných států.

Foto: Xie Huanchi, ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

„Svět chce spravedlnost, ne hegemonii,” prohlásil Si na úvod ekonomického fóra v Po-ao na jihočínském ostrově Chaj-nan, které chce být regionální odpovědí na mezinárodní fórum v Davosu. „Jakkoli může síla růst, Čína nikdy nebude usilovat o hegemonii, expanzi nebo vytvoření sféry vlivu a taky se nikdy nezapojí do závodů ve zbrojení," řekl čínský prezident.

Mezinárodní zákony by podle Si Ťing-pchinga neměly být určovány jedním nebo několika málo národy. Dodal, že by velké národy měly upevňovat svou pozici s větší odpovědností, aniž by tyto země jmenoval.

Americké námořní loďstvo už není největší, Čína staví lodě rychleji

Amerika

Slova byla zřetelně namířena proti USA, ale klidně by mohla mířit do vlastních řad. Čína čelí kritice, že si klade nároky na 90 procent Jihočínského moře a sporné ostrovy ve Východočínském moři. Nedodržuje ani dohodu o předání Hong-kongu pod svou správu, která měla městu garantoval 50 let autonomii. Čína také usilovně zbrojí, už má více válečných lodí než USA.

Čína zneužila pandemie, aby prosazovala své územní zájmy

Svět

Si se též vyslovil proti mentalitě studené války a ideologické konfrontaci. Čína je podle slov svého prezidenta odhodlána vést otevřenou politiku vůči ostatním zemím a spojit síly se zainteresovanými státy v boji proti pandemii covidu-19.

Podporuje taky globalizaci. Vytváření překážek podle něj uškodí všem a neprospěje nikomu.

Terčem amerických sankcí budeme ještě dlouho, očekává Huawei

Mobil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám