Hlavní obsah

Čína obvinila syrské povstalce z výcviku ujgurských extremistů

Peking

Čínská státní média v pondělí obvinila syrské rebely z podpory násilností v západočínské provincii Sin-ťiang mezi muslimskými Ujgury a čínskými Chany. Minulý týden tam při násilnostech zemřelo 40 lidí.

Foto: Nour Kelze, Reuters

Válka v Sýrii se přelévá i do okolních zemí. Ilustrační foto

Článek

Za nepokoji v Sin-ťiangu můžou „tři zlé síly: terorismus, separatismus a extremismus“, napsal čínský Lidový deník.

Je to poprvé, co Čína v souvislosti s válkou kritizovala syrské povstalce, protože podle ní umožňují výcvik muslimských extremistů usilujících o samostatný stát Východní Turkestán pro Ujgury v tradičně neklidném Sin-ťiangu.

Bulvární list Global Times, který kontroluje vládnoucí komunistická strana, s odkazem na protiteroristické úřady napsal: „Někteří členové hnutí za Východní Turkestán od roku 2012 přišli z Turecka do Sýrie a připojili se k extremistickým, náboženským a teroristickým organizacím syrských opozičních sil a bojovali proti syrské armádě.“

„V tentýž čas tyto elementy vybraly své zástupce, aby pokradmu pronikli na čínské území s cílem naplánovat a provést teroristické útoky,“ dodal deník.

V té souvislosti zmínil, že čínská policie zatkla 23letého Číňana, který bojoval v Sýrii a je podezřelý z napojení na organizaci Východoturkestánské islámské hnutí a z terorismu.

Nejnovější násilnosti v Sin-ťiangu jsou nejhorší za poslední čtyři roky, upozornila agentura Reuters. Peking poslal do hlavního provinčního města Urumči vojenské posily, aby zabránil eskalaci napětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám