Hlavní obsah

Čína hlásí nejméně novorozeňat za posledních šedesát let

Právo, znk

Přestože počet obyvatel Číny překročil koncem loňského roku 1,4 miliardy, počet narozených dětí klesl na nejnižší úroveň za bezmála šedesát let.

Foto: Jason Lee, Reuters

Lidé na nádraží v Pekingu

Článek

Číňanky loni porodily 14,65 milionu dětí, což je o bezmála 600 tisíc méně než v roce 2018, napsal deník The South China Morning Post s odkazem na údaje čínského Národního statistického úřadu.

Především je však loňský počet novorozeňat nejnižší od roku 1961, kdy skončil tzv. velký čínský hladomor, při němž zemřely desítky milionů lidí. Tehdy se narodilo jen 11,89 milionu dětí – vůbec nejméně od založení Čínské lidové republiky v roce 1949, kdy přišlo na svět kolem 20 milionů dětí.

Počet novorozeňat i porodnost (tedy podíl narozených dětí na tisíc obyvatel) klesají navzdory zrušení přísné populační politiky, která až na výjimky do 1. ledna 2016 neumožňovala čínským párům mít více než jedno dítě.

Děti by mi braly příliš energie, a to je pro mě nepřijatelné
inženýr Eno Čang

Trend vyvolává obavy ze stárnutí populace a s tím spojené situace, kdy menší skupina pracujících bude muset živit větší skupinu důchodců. Podle expertů je tato tendence dána klesajícím počtem žen v plodném věku a lepším vzděláním pracujících žen, které nevidí manželství a rodičovství jako jedinou záruku finančního zabezpečení, vysokými náklady na výchovu dětí a změnou priorit novějších generací.

„Je to společnost, v níž se nikdo nechce brát a lidé si nemohou dovolit mít děti,“ podotkl sociolog Wang Feng z Kalifornské univerzity v Irvinu.

Čínská ekonomika loni rostla nejpomaleji za tři desetiletí

Ekonomika

„Vážím si svého duševně zaměřeného života a koníčků,“ poznamenal 37letý inženýr Eno Čang.  „Děti by mi braly příliš energie, a to je pro mě nepřijatelné,“ dodal.

Čína, která je nejlidnatější zemí světa, by podle demografů měla dosáhnout vrcholu co do počtu obyvatel v roce 2023 (1,41 miliardy lidí), tedy o šest let dříve, než se původně předpokládalo. Pak už by toto číslo mělo postupně klesat.

Porodnost je podobná jako v Česku
Co se týče porodnosti, tedy podílu narozených na tisíc obyvatel, v Číně se loni narodilo 10,48 dítěte (o asi 0,46 dítěte méně než předloni).
To je zhruba srovnatelné s Českou republikou, kde Český statistický úřad uváděl v roce 2018 porodnost 10,7 dítěte na tisíc obyvatel.
Porodnost v Číně podle národních statistik klesá s menšími výkyvy už od šedesátých let minulého století.
Zatímco v roce 1949 byla kolem 40 dětí na tisíc obyvatel, pod tuto úroveň klesla již v roce 1964 (39,14 dítěte na tisíc obyvatel) a od té doby až na dočasné mírné vzestupy padá.
Zdroj Wikipedie, ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám