Hlavní obsah

Čína a Kambodža uzavřely tajnou dohodu o námořní základně, tvrdí americký list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína bude moci umístit své ozbrojené síly na námořní základně v Kambodži. Umožňuje to tajná dohoda těchto zemí, napsal to s odvoláním na dobře informované zdroje list The Wall Street Journal (WSJ). Představitelé Číny a Kambodže ale existenci dohody odmítli.

Foto: China Daily, Reuters

Čínská ponorka. Ilustrační foto

Článek

Dohoda, kterou oba státy podle listu podepsaly na jaře, ale nezveřejnily ji, dává Číně výhradní přístup k části kambodžské námořní základny v Thajském zálivu.

Některé detaily konečné dohody jsou nejasné, ale návrh, který měli možnost spatřit činitelé USA, umožňuje Číně používat základnu po dobu 30 let s následným automatickým prodlužováním každých deset let. Peking by tam mohl mít vojenský personál, zbraně i válečné lodě.

Čína tak získá větší schopnost prosazovat sporné územní nároky a ekonomické zájmy v Jihočínském moři, což může ohrozit spojence USA v jihovýchodní Asii. Americké ministerstvo zahraničí vyzvalo Kambodžu, aby takové ujednání odmítla. Zdůraznilo, že národ má „ústavní závazek vůči svým lidem provádět nezávislou zahraniční politiku“.

Ministerstvo vyjádřilo obavy, že jakékoli kroky k přítomnosti zahraničních vojsk v Kambodži by ohrozily soudržnost a význam Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) v koordinaci regionálního rozvoje a narušily mír a stabilitu v jihovýchodní Asii.

Reklama

Výběr článků

Načítám