Hlavní obsah

CIA tajila své informace o Ládinovi, ukazují uniklé zprávy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z čerstvého masivního úniku tajných amerických zpráv z války v Afghánistánu na serveru WikiLeaks mimo jiné vyplynulo, že Spojené státy měly ještě v roce 2006 informace o pohybu Usámy bin Ládina. CIA přitom tvrdila, že o něm nic neví. V roce 2006 se měl šéf al-Káidy sejít v Pákistánu se sebevražednými atentátníky. Píše o tom list Daily Telegraph.

Článek

V jedné z tajných zpráv mezinárodních sil ISAF se píše: „schůzka na vysoké úrovni se konala v pákistánské Kvétě, kde dostalo šest sebevražedných atentátníků rozkazy pro operace na severu Afghánistánu".

„Dva lidé dostali určené cíle v Kundúzu, dva v Mazáre Šarífu a posledním dvěma řekli, aby šli do Farjábu,“ cituje ze zprávy Guardian.

„Tyto schůzky se konaly každý měsíc, a většinou na nich bylo kolem dvaceti lidí. Místa setkání se měnila, uskutečnily se v Kvétě nebo ve vesnicích v Severozápadní hraniční provincii na hranicích mezi Afghánistánem a Pákistánem. Čtyři nejvyšší představitelé na těchto schůzkách byli mulla Umar, Usáma bin Ládin, mulla Daduláh a mulla Baradar.“

Bin Ládin je po smrti, tvrdí některé zprávy

V textech je dále několik zpráv uvádějících, že bin Ládin je po smrti. Ty ale nejsou ověřené. Asi dvě stě zpráv se týká Task Force 373, což je speciální jednotka, jejímž cíle je dopadnou velitele Tálibánu a Al-Káidy.

Ze zpráv už v pondělí citovaly Guardian, New York Times a Der Spiegel. [celá zpráva] Uváděly ovšem, že mnoho informací pochází ze zdrojů od placených informátorů nebo z afghánských zdrojů a těm nelze vždy věřit.

Proto tvrzení CIA, že nemá zprávy o bin Ládinovi už celá léta, může být pravdivé. Zpravodajci mohli dospět k závěru, že tato informace není podložená. Otázkou je, proč by se výše jmenovaní nejvyšší představitelé Tálibánu a Al-Káidy měli setkávat zrovna s několika sebevražednými atentátníky.

Bílý dům zveřejnění tajných zpráv odsoudil s tím, že ohrožuje operace v Afghánistánu, ačkoli podle mluvčího Roberta Gibbse informace nepřinášejí nic nového o podstatě konfliktu. Zveřejněné detaily ale podle komentátorů mohou způsobit napáchat vedlejší škody pokud jde o spojenecké vztahy a veřejné mínění, protože ukazují, že civilních obětí je více a pákistánská tajná dál spolupracuje s Tálibánem.

Reklama

Výběr článků

Načítám