Hlavní obsah

Češky unesené v Pákistánu hledá i Interpol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezinárodní organizace kriminální policie Interpol zařadila mezi celosvětově pohřešované osoby dvě české turistky, které byly uneseny minulou středu v pákistánské provincii Balúčistán. Dívky tak rozšířily řadu ztracených Čechů, po kterých Interpol pátrá, na deset. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu organizace. Upozornila na to Česká televize.

Foto: http://www.hankaatoncadomu.com/

České dívky Hana a Antonie unesené v Pákistánu

Článek

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová řekla, že Interpol zařadil mladé ženy do své databáze hned po jejich únosu. Úřady zatím o jejich osudu nemají žádné informace. K činu se nikdo nepřihlásil, a není tak ani znám jeho motiv. Únosci také zatím nikoho nekontaktovali. Interpol v podobných případech běžně zařazuje unesené do databáze ztracených osob.

Situací se od minulého týdne zabývá krizový štáb v čele s šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Ministr kvůli tomu jednal i s prezidentem Milošem Zemanem.

Hlava státu se také dopisem obrátila na svůj pákistánský protějšek. Korespondenci odjel ve čtvrtek do Pákistánu doručit náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška, který se na místě sejde se zástupci tamních úřadů.

Zastupitelský úřad ČR v Islámábádu je podle ministerstva v neustálém styku s místními úřady. O případ se zajímá také konzulát v afghánském Kábulu, místo únosu totiž bylo blízko hranic s Afghánistánem. Ministerstvo zahraničí spolupracuje rovněž s rodinami obou unesených žen.

Hanka a Tonča domů

Kvůli pátrání po unesených dívkách vznikla i facebooková stránka.

Příbuzní obou dívek děkují za podporu veřejnosti a zároveň žádají, aby bez konzultací s nimi či ministerstvem zahraničí nebyly podnikány žádné aktivity k osvobození dívek.

Dívky byly uneseny v polovině března v pákistánské provincii Balúčistán.

Češky, kterým je kolem 25 let, přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci s sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale z auta vysadili a ponechali si jeho zbraň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám