Hlavní obsah

Český polní chirurgický tým ošetřuje v Kábulu i Afghánce

Novinky, Alex Švamberk (Kábul)
Kábul

V Kábulu na základně mezinárodních sil ISAF na mezinárodním letišti, které se označuje jako KAIA, působí od letoška v rámci českého kontingentu i polní chirurgický tým. Je začleněn do francouzské vojenské nemocnice, která se zaměřuje především na válečnou chirurgii a traumatologii. Nemocnice je prioritně určena pro zraněné vojáky ISAF, ale slouží i civilistům.

Český polní chirurgický tým v KábuluVideo: Novinky

 
Článek

Nemocnice je postavena hned u přistávací dráhy, aby se zkrátila cesta lidí přepravených vrtulníky na sál. U válečných zranění mnohdy rozhodují sekundy.

V desetičlenném týmu zdravotníků jsou tři lékaři, dva chirurgové a anesteziolog. Vedoucím druhého týmu, který nastoupil v červnu, je MUDr. Josef Roubal. Ten uvedl, že francouzské velení mu vyslovilo pochvalu. Jedno ze dvou lůžek pro nejtěžší případy má na starosti právě český tým.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Část českého 2. polního chirurgického týmu v nemocnici na kábulském mezinárodním letišti

Afghánci museli amputovat nohu

I když je nemocnice určena především pro vojáky ISAF, slouží i Afgháncům. V nemocnici byli začátkem září tři vážně zranění Afghánci, jednomu nálož utrhla nohu a střepiny z ní měl v ruce i v hrdle. Nohu mu byli nuceni amputovat a u střepin rozhodnout, které vyndat a které ponechat. Složité je to zejména u střepin v krku. Afghánec je i v péči psychiatra, protože své zranění nesl velmi těžko.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Francouzský šéflékař polní nemocnice v Kábulu

Roubal uvedl, že právě v Afghánistánu narazil na zranění střepinami, se kterými se běžně nesetkává. Řekl také, že zejména při zranění způsobených explozemi náloží, jsou často rány velmi znečištěné, což třeba u autonehod nebývá.

Další Afghánec se stal obětí autonehody a měl několik zlomených žeber. Ošetřovali zde i děti, žádné z nich přitom neutrpělo zranění v důsledku války. Jedno například skalpoval zemědělský stroj použitý při sklizni.

Francouzský tým uvedl, že i když je nemocnice malá, snaží se nechávat zraněné Afghánce na lůžkách tak dlouho, jak to jen jde, neboť afghánské nemocnice mají nízkou úroveň.

Reklama

Výběr článků

Načítám