Hlavní obsah

Český pavilón na Expo 2010 brali hned první den návštěvníci útokem

Šanghaj
Aktualizováno

Hned první den po otevření v sobotu navštívilo český pavilón na světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji 35 tisíc lidí. Návštěvnost tak překročila předpokládanou kapacitu objektu o pět tisíc lidí. "Předčilo to všechna naše očekávání," sdělil ze Šanghaje generální komisař české účasti Pavel Antonín Stehlík.

Článek

Český pavilón byl prý vůbec první, který se v sobotu na výstavě otevřel. Jakmile se vytvořila fronta, tak jsme otevřeli, nebylo třeba na nic čekat, uvedl Stehlík.

"Za první hodinu prošlo přes sedm tisíc návštěvníků, takže jsme museli začít trochu brzdit, aby pavilón vůbec první nápor přežil. Máme z toho velkou radost," dodal Stehlík. Zájem připomínal zkušební den, kdy český pavilón navštívilo téměř 35 tisíc lidí. Přitom předpokládaná horní hranice návštěvnosti je asi 30 tisíc lidí denně.

Davy zájemců přivedl k českému pavilónu průvod pouličního divadla, jehož členové čekali za branami výstaviště na první návštěvníky již před devátou hodinou ranní místního času. České vlajky, hudbu, žongléry a akrobaty na chůdách bylo vidět a slyšet na stovky metrů.

Mysleli jsme původně, že to bude atrakce nejvíce pro děti. Ve frontě od rána do večera ale stojí hlavně dospělí.

Naprosto všechny podle Stehlíka přitahují reliéfy sejmuté z Karlova mostu. Před pár dny list Hongkong Daily podle komisaře zařadil český pavilón mezi pět nejlepších. To mu prý v Šanghaji udělalo velkou reklamu. Na světové výstavě se přitom se svými pavilóny představuje 189 zemí.

Všechny návštěvníky také zajímá obrazový záznam průletu nad českou krajinou z kokpitu českého ultralightu Sting. "Mysleli jsme původně, že to bude atrakce nejvíce pro děti. Ve frontě od rána do večera ale stojí hlavně dospělí. Číňani jsou prostě mnohem hravější než Evropané a drží je to i do vysokého věku," řekl Stehlík.

Světová výstava Expo 2010 potrvá půl roku a podle odhadů by ji za tuto dobu mělo navštívit asi 70 miliónů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám