Hlavní obsah

Češi fotili v Zambii, země je obvinila ze špionáže

Lusaka
Aktualizováno

V zambijském hlavním městě Lusace byli zadrženi tři čeští občané, kteří podle místního tisku čelí obvinění ze špionáže na základě toho, že si pořídili náčrtky vstupu do kasáren a na vojenskou základnu. Příbuzný jednoho ze zatčených tvrdí, že trojice si pouze fotografovala zajímavé objekty - jako každý turista.

Článek

List Zambia Daily Mail napsal, že Češi stanuli v pátek před soudem v Lusace, kde jsou obviněni ze špionáže, protože u nich byly nalezeny tři náčrtky vstupu do dvou vojenských kasáren a na leteckou základnu.

Soudkyně jim určila kauci deset miliónů kwacha (36 000 korun), po jejichž zaplacení byli puštěni na svobodu. Museli ale odevzdat úřadům svoje pasy, aby nemohli opustit zemi. Museli také najít dva zambijské ručitele, jednou týdně se musí hlásit na policejní stanici v Lusace a musí být známo jejich současné místo pobytu v Zambii. Případ bude podle listu řešit Nejvyšší soud.

Kasárna a vojenské základny jsou podle listu věci, které by mohly přímo nebo nepřímo využít cizí mocnosti.

Ministerstvo zahraničí věc řeší

"Zambie nemá vládu a je tam boj mezi tajnými službami. V takových situacích se vždy hodí, když objevím nějakého vnějšího nepřítele. Na to ti kluci doplácejí. Snažíme se je z toho dostat, před dvěma dny to vypadalo nadějně, teď se tam ta služba zašprajcovala. Velvyslanec i konzul se snaží těm lidem pomoct, eventuelně budeme muset přistoupit i k dalším krokům," řekl k případu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) s tím, že další vývoj lze očekávat příští týden.

Příbuzný jednoho z trojice obviněných řekl, že Češi přijeli do Zambie na týden jako turisti z JAR, kde jsou na služební cestě. Podle něho si jako běžní turisté fotografovali různé objekty ve městě. Zadrženi byli při fotografování letadla na letišti a místní úřady pak ve fotoaparátu objevily další snímky, které by podle nich mohly sloužit pro špionážní cíle.

Případ pomáhá řešit český velvyslanec v Zimbabwe, do jehož působnosti Zambie spadá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám