Hlavní obsah

Češi cvičí afghánskou policii a vojáky

– Kábul
Novinky, Alex Švamberk (Kábul)

Pro stabilizaci Afghánistánu je klíčový výcvik afghánských bezpečnostních sil. Podílejí se na něm i čeští vojáci, kteří cvičí afghánské policisty a afghánské vojáky.

Výcvik afghánských policistů a vojáků Video: Alex Švamberk, Novinky

 
Článek

V Lógaru se provádí výcvik afghánských policistů. Polovina je jich z místní provincie, zbylí z dalších částí země. Ve Vardaku český tým OMLT dohlíží na činnost místní Afghánské národní armády. V Džalalabádu spolupracují příslušníci speciálních sil s místní jednotkou speciálních sil afghánské policie. I ona má po roce být schopna převzít úkoly, které plní nyní Češi. [celá zpráva]

Ministr obrany Alexandr Vondra při své návštěvě Afghánistánu, kam přivezl dar pro afghánskou policii v podobě zásobníků, opakovaně zdůrazňoval, že klíčové je, aby si země zabezpečila sama svoji bezpečnost, protože není možné zachovávat stav, kdy ji zajišťují zahraniční síly. Ty mají do konce roku 2014 odejít.

Zatímco v Džalalbádu si spolupráci s Afghánci pochvalují, protože jde o výběrovou jednotku, jinde se potýkají s řadou potíží, ať už náboženských, nebo rodinných, a musejí se přizpůsobit odlišné mentalitě i nízké vzdělanosti.

Vojáků a policistů je málo, kandak, jednotka odpovídající praporu, má mít osm set lidí, ale asi dvě stovky jich chybí. Verbuje se proto každý.

Problémem je také udržet lidi v jednotkách, zejména v době sklizně. I když policisté prodělají výcvik v Lógaru, který není výběrový, tak se jim plat nezvýší.

Reklama

Výběr článků

Načítám