Hlavní obsah

Část hlasů v afghánských volbách byla škrtnuta, Karzáího viní z podvodů

Novinky, Tomáš Reiner
Kábul
Aktualizováno

Kvůli podvodům při hlasování v prezidentských volbách v Afghánistánu byla část odevzdaných hlasů škrtnuta, uvedla v neděli BBC s odvolání na Nezávislou volební komisi. Podle průběžných výsledků získal dosavadní prezident Hamíd Karzáí 48,6% hlasů a jeho hlavní rival Abdullah Abdullah 31,7%.

Článek

Představitel nezávislé volební komise Daúd Alí Nadžáfi řekl, že škrtnuty byl hlasy 447 hlasovacích místností. Hlasování v afghánských prezidentských volbách poznamenávají rozsáhlé podvody, které se postupně ukazují.

Britský list The Sunday Times informoval o zatím posledním, podle něhož pro současnou hlavu státu Hamída Karzáího měli hlasovat také všichni voliči v okrese Šorabak na jihu země. Háčkem je, že se tamní kmenoví vůdcové před volbami usnesli, že podpoří Karzáího protikandidáta Abdullaha Abdulláha.

Kmenoví vůdcové tvrdí, že prezidentův bratr a člen provinční rady Ahmed Valí Karzáí nařídil zatknout místního guvernéra a v den voleb uzavřít všech 46 místností pro hlasování. Krabice pro hlasy pak údajně byly převezeny do sídla volební komise, kde je naplnili policisté. Do Kábulu bylo odesláno 23 900 hlasovacích lístků - všechny upřednostňovaly Karzáího.

Prezidentův bratr nařčení z podvodného jednání odmítá. Podle Timesů se ale jedná o jeden ze stovek případů, díky nimž by z voleb nakonec mohla být jen jejich špatná napodobenina. Ústřední volební komise řeší přes 2600 stížností na státem sponzorovaná doplňování či pálení hlasovacích lístků, zastrašování voličů a násilné zavírání volebních místností. Nejméně 650 stížností zmiňují případy, které by výrazně mohly ovlivnit výsledek voleb.

Demokracie v Afghánistánu je mrtvá. Pohřbili ji. Ani mě nezajímá, jak jsem dopadl. Je to zcela zmanipulované.
Miravajs Jasíní, kandidát v místních volbách v okrese Spin Boldak

V jižní provincii Oruzgán se do volební místnosti snažil dostat pozorovatel Abdul Rázik. Byl zastaven strážci, kteří ho dlouze vyslýchali. Mezitím viděl do místnosti vejít necelou stovku voličů, které neodradily předchozí tři raketové útoky. „Když mě konečně vpustili dovnitř, krabice pro hlasovací lístky byly plné,“ uvedl s tím, že na místo dorazil už v osm hodin ráno, tedy hodinu po otevření hlasovacích místností.

Prezident Karzáí byl kritizován již před volbami za to, že jeho soupeři během kampaně nedostali prostor ve státních médiích. [celá zpráva]

Podle částečných výsledků by Karzáí mohl získat přes 50 procent hlasů potřebných k vítězství již v prvním kole hlasování, zatím je však nemá. Z platných 4,3 miliónů lístků jich pro něj bylo jen 2,08 miliónu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Volby v Afghánistánu provázely útoky

Ve čtvrtek v sedm hodin ráno místního času (4:30 SELČ) se v Afghánistánu otevřelo 6969 volebních místností. Na 17 miliónů Afghánců v nich mohlo až do 17 hodin...

Výběr článků

Načítám