Hlavní obsah

Bývalý manažer Nissanu Ghosn byl znovu zatčen

Tokio

Japonská prokuratura nechala znovu, už počtvrté zatknout bývalého šéfa japonské automobilky Nissan Motor Carlose Ghosna na základě nových podezření z finančních deliktů. Podle televize NHK odvedla policie Ghosna ve čtvrtek ráno z jeho tokijského domu k výslechu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie odváží bývalého šéfa Nissanu Ghosna k dalšímu výslechuVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury AP je Ghosn podezřelý v kauze peněz poukázaných sesterskou společností Renault jisté dealerské firmě v Ománu, z nichž část měla být určena k pokrytí jeho osobních potřeb.

Ghosn byl poprvé zatčen loni v listopadu, v prosinci byl zadržen ještě dvakrát. Čelí obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Vazba mu byla několikrát prodloužena a termín začátku procesu stále nebyl stanoven. Minulý měsíc byl propuštěn na kauci devět milionů dolarů (přes 200 milionů korun).[celá zpráva]

Čtyřiašedesátiletý manažer veškerá provinění popírá. Tvrdí, že je nevinen a že je odhodlán se bránit ve spravedlivém procesu proti vzneseným nespravedlivým a nepodloženým nařčením. Obvinění z finančních deliktů je prý důsledkem „komplotu a zrady” části vedení Nissanu.

Foto: Issei Kato, Reuters

Alianci Renault a Nissan zformoval a dlouhou dobu řídil Carlos Ghosn.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po listopadovém zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členů aliance. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám