Hlavní obsah

Bývalou argentinskou prezidentku obžalovali z korupce a zmrazili jí majetek

Buenos Aires

Argentinský soud v úterý přijal k projednání obžalobu bývalé prezidentky Cristiny Fernándezové Kirchnerové z korupce při zadávání veřejných zakázek. Informovala o tom agentura AP. Fernándezová, kterou loni v úřadu hlavy státu vystřídal Mauricio Macri, čelí ve vlasti i dalším obviněním včetně praní špinavých peněz a podvodu.

Foto: Ricardo Mazalan, ČTK/AP

Bývalá argentinská prezidentka Cristina Fernándezová

Článek

Soudce Julián Ercolini podle místního listu Clarín přijal i obžaloby podnikatele Lázara Báeze a dvou bývalých členů argentinské vlády - Julia Miguela de Vida a Josého Lópeze. De Vido byl ministrem plánování a veřejných investic, López byl jeho náměstkem pro veřejné stavby.

Soudce Ercolini v úterý také nařídil zmrazit majetek Fernándezové ve výši deseti miliard argentinských pesos (16 miliard Kč), uvedl Clarín.

Fernándezovou z korupce obvinili letos v dubnu, v květnu se přidalo i obvinění z podílu na prodeji několika miliard dolarů centrální banky, jehož smyslem bylo podpořit nestabilní argentinskou měnu. K transakcím došlo údajně v posledních dnech její vlády. Spolu s ní byl tehdy obviněn i exministr financí Axel Kicillof, bývalý prezident centrální banky Alejandro Vanoli a dalších 12 někdejších činitelů. Podle úřadů přišel stát tímto postupem v přepočtu o více než 134 miliard korun.

Fernándezová, která loni skončila ve funkci po osmi letech vládnutí následujících po čtyřech letech vlády jejího manžela Néstora Kirchnera, veškerá obvinění odmítá a prohlašuje, že je obětí politického pronásledování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám