Hlavní obsah

Byl to 48hodinový masakr, popsal obyvatel Baham úder hurikánu Dorian

Tisíce domů jsou rozmetány po širokém okolí. Některé obce či městské čtvrti zmizely. Desetitisíce lidí se staly bezdomovci, první informace hovoří o 23 mrtvých. Počty obětí budou ovšem nepochybně stoupat. Chybí základní potraviny a pitná voda. Tak vypadá Bahamské souostroví po úderu hurikánu Dorian. Rozsáhlost a hrůza zkázy je nejlépe vidět na záběrech ze vzduchu, uvedla CNN.

Foto: Al Diaz, ČTK/AP

Poničené město Marsh Harbour na ostrově Abaco.

Článek

„Očekáváme, že čísla o počtu obětí se budou postupně zvyšovat s tím, jak se do postižených míst dostanou záchranáři,“ uvedl premiér Hubert Minnis. V minulosti Bahamy zažily údery hurikánů, avšak Dorian byl nejsilnější živel, který oblast v novodobé historii postihl.

Ze souostroví jsou nejpostiženější ostrov Abaco a Grand Bahama. Jejich obnova bude vyžadovat nejen značné úsilí, ale především vysoké investice, podotýká CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky hurikánu Dorian na BahamáchVideo: Reuters

Jediné mezinárodní letiště na ostrově Grand Bahama bylo zcela zničeno. „Rozsáhlost devastace je dechberoucí. Z hlavní budovy nezůstalo nic. Zdi se zhroutily a strop propadl,“ popsal reportér CNN. Malé letadlo vichr odhodil na druhý konec letiště, jako kdyby to byla dětská hračka. Přistávací dráhy jsou pod vodou a zavalené troskami.

Zničení letiště je těžkou ranou pro místní obyvatele, kteří zoufale potřebují využít letadla pro transport lidí za lékařskou pomocí a dovoz potravin a balené vody.

„Nic se nedá porovnat s tím, čím jsme si prošli za poslední dva dny. Byl to masakr trvající 48 hodin“ řekl Michael Hynes, jeden z obyvatel ostrova.

Foto: Gonzalo Gaudenzi, ČTK/AP

Vzhledem k rozsáhlosti poničení souostroví Bahamy po úderu hurikánu Dorian se zřejmě zvýší počet obětí.

Zničené jsou i nové domy, které byly postaveny podle přísnějších stavebních předpisů, uvedl Brandon Clement. „Vypadá to, jako kdyby domy byly hozeny do velkého mlýnku, rozemlety a vysypány na zem,“ dodal.

Premiér Minnis uvedl, že na ostrově Abaco je těžce poničeno kolem 60 procent domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám