Hlavní obsah

Britský parlament: Čína se dopouští genocidy Ujgurů

– Londýn
Novinky, drk

Dolní sněmovna Spojeného království ve čtvrtek schválila usnesení, ve kterém označuje čínské zacházení s Ujgury za genocidu. Po kanadském a nizozemském parlamentu je tak dalším orgánem, který se k tomuto kroku odhodlal. Čínské velvyslanectví v Londýně považuje usnesení za „nejabsurdnější lež století”.

Foto: Profimedia.cz

Budova britského parlamentu

Článek

Náměstek ministra zahraničí Nigel Adams při hlasování připustil, že existují věrohodné důkazy o nucené práci, internačních táborech a perzekuci etnických menšin.

Britská vláda podle něj nijak nezpochybňuje, že v západočínské provincii Sin-Ťiang dochází k porušování lidských práv, určování genocidy je ale na „příslušných národních a mezinárodních soudech”.

Čína uvalila sankce na Brity kvůli Ujgurům

Evropa

Hlasování britského parlamentu je součástí širší snahy západních demokracií, které se snaží upozorňovat na kritickou situaci v čínských takzvaných „převýchovných” táborech pro Ujgury

EU za porušování lidských práv Ujgurů schválila po 30 letech sankce vůči Číně

Evropa

Americký senátor a předseda zahraničního výboru Bob Menendez britské poslance pochválil za to, že jdou příkladem. „Svobodný svět musí vystupovat jednotně, aby čínskou vládu dohnal za toto zneužívání k odpovědnosti,” řekl.

Stejné usnesení schválil v minulosti také kanadský a nizozemský parlament. Ještě před svým odchodem z funkce osočil Čínu z genocidy také někdejší americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Čína: Nehorázná lež

Čínská ambasáda v Londýně deklaraci Westminsteru odsoudila. Poslanci ji podle čínských diplomatů „upekli” jen proto, aby si do Číny mohli kopnout.

Vy máte převýchovné tábory taky, brání se Čína kritice ze Západu

Evropa

Obvinění, že se komunistická vláda dopouští v Sin-Ťiangu genocidy, označila ambasáda za: „nejabsurdnější lež století, obrovskou urážku a napadení čínského lidu a sprosté porušení mezinárodního práva a základních norem podle kterých se mají mezinárodní vztahy řídit”.

Genocidu právně definuje úmluva OSN o zabránění a trestání činu genocidia:

„V této Úmluvě se genocidiem rozumí kterýkoli z níže uvedených činů, spáchaných v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou:
a) usmrcení příslušníků takové skupiny;
b) způsobení těžkých tělesných ublížení nebo duševních poruch členům takové skupiny;
c) úmyslné uvedení kterékoli skupiny do takových životních podmínek, které mají přivodit její úplné nebo částečné fyzické zničení;
d) opatření směřující k tomu, aby se v takové skupině bránilo rození dětí;
e) násilné převádění dětí z jedné skupiny do jiné.“

Reklama

Výběr článků

Načítám